Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3867

Parlamentul Tinerilor s-a întrunit în cea de a patra ședință plenară



altÎn data de 16 aprilie 2010, a avut loc cea de-a IV ședință plenară a Parlamentului Tinerilor la care au participat și invitații speciali – Dirk Schuebel, șeful Delegației Uniunei Europene în Moldova, Stelian Rusu, specialist granturi, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Natalia Corobcă, reprezentant al Fundaţiei germane Konrad Adenauer în Republica Moldova. Ședința a fost deschisă  de către Ambasadorul Dirk Schuebel care a vorbit despre planurile cu care excelența sa a venit in Moldova, despre discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale și organizațiilor neguvernamentale, proiectele lansate și care urmează să fie lansate de către Delegație în timpul apropiat. Domnia sa  a menționat de asemenea că Transnistria reprezintă o prioritate pentru Delegația Uniunii Europene. Tinerii parlamentari s-au arătat foarte interesați de subiectele abordate, astfel după discursul dlui Dirk Schuebel, i-au acordat acestuia mai multe întrebări pe priorități locale, naționale și internaționale. În urma discuțiilor s-a stabilit un parteneriat între Delegația Uniunii Europene în Moldova și Parlamentul Tinerilor în vedere organizării Zilei Europei la Chișinău, în data de 15 mai 2010.

Dl Stelian Rusu a prezentat programul de Granturi Mici al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Tinerilor li s-a adus la cunoștință prioritățile programului de Granturi Mici pentru Inițiative Democratice, beneficiarii, condițiile de aplicare, precum și realizările programului.

Natalia Corobcă reprezentantul Fundației Konrad Adenauer în Moldova, a prezentat misiunea fundației, obiectivele activitățile planificate și programele destinate tinerilor din Moldova.

altDupa disuțiile cu invitatii, tineri au trecut la dezbaterile în plen. Asftfel, în cadrul acestei ședințe plenare, președinții de comisii au ieșit în fața colegilor săi cu un raport asupra proiectelor documentelor de politici publice la care lucrează fiecare din comisii și activitățile preconizate pentru următoarea perioadă de timp. Această etapa a ședinței a stîrnit un mare interes, care a dus la dezbateri asupra planului de lucru a comisiilor, care a fost aprobat după lungi discuții. La finele ședinței conform ordienei de zi au luat cuvint vice-președintele Parlamentului Tinerilor – Svetlana Toderaș și Președintele Fracțiunii Verzilor – Ionuț Anghel. Vice-președintele a prezentat un raport pe activitățile extracurriculare ale Parlamentului Tinerilor, precum ar fi activitățile organizate cu ocazia diverselor evenimente și participările la emisiunile radio și televizate. Președintele Fracțiunii Verzilor a adus la cunoștință colegilor săi din Parlamentul Tinerilor despre participarea la acțiunea de caritate organizată de către fracțiune pentru casa de copii din raionul Dondușeni, comuna Cernoleuca, situată în sudul Republici Moldova.

altDupă ședință tinerii deputați au plecat spre Ambasada Poloniei, unde au depus flori în memoria înalților funcţionari de stat decedați în accidentul aviatic de la Smolensk, printre care și familia prezidențială poloneză. Parlamentul Tinerilor a exprimat sincere condoleanțe pentru poporul Poloniei apreciînd susţinerea şi bunavoinţa  Poloniei faţă de Republica Moldova.

Ziua de vineri s-a încheiat penru Parlamentul Tinerilor cu participarea tinerilor la emisiunea „Buna seara! cu Mircea Surdu”. Tema emisiunii fiind „Parlamentul 90”.

Programul National Parlamentul Tinerilor este implementat de Institutul Tineretului Guvernator din Moldova cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova şi a Ambasadei Olandei la Kiev.