Perspective privind digitalizarea în medicină în contextul Digital Health Forum 2024



Digital Health Forum 2024, pe 02 februarie, la Digital Park, a reunit peste 200 de specialiști din domeniile medicină și tehnologie, oficiali publici și privați,  antreprenori și entuziaști în inovație, care au  abordat viitorul sănătății digitale. Forumul a evidențiat în mod clar tendințele și necesitatea accelerării integrării tehnologice în sănătate, a facilitat dialogul și colaborarea între sectorul medical public și cel privat, încurajând inovația și parteneriatele cu startup-uri tehnologice în domeniu.

HTF 14

Deschiderea evenimentului a fost marcată de prezența lui Dumitru Alaiba, Vicepremier și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Alexandru Gasnaș, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății și William Trigg, Directorul Departamentului creștere economică, USAID Moldova. Discursurile lor au subliniat importanța inovației tehnologice în îmbunătățirea sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Integrarea tehnologiei în medicină se extinde astăzi spre domenii, cum ar fi telemedicina, robotică medicală, analiza datelor mari pentru predictibilitatea bolilor, diagnosticare și personalizarea terapiilor. Potrivit unui studiu din 2021 publicat de Statista, se estimează că piața globală a sănătății digitale va crește de la 417 de miliarde în 2023 la aproape 660 de miliarde în 2025. Această expansiune exponențială este o dovadă atât a nevoii crescute de îngrijire a sănătății de calitate, cât și un îndemn către sistemele naționale de sănătate de a accelera dezvoltarea soluțiilor medicale digitale pentru cetățeni. 

Actualmente, Republica Moldova are nevoie de o platformă de susținere a integrării tehnologiei în medicină, iar Digital Health Forum 2024 se profilează ca un eveniment emblematic ce a prezentat o gamă largă de inovații care transformă modul în care practicăm și înțelegem sănătatea.

Panelul Provocări și Oportunități în Digitalizarea Domeniului Sănătății, moderat de Stanislav Cobiletchi - consultant pe domeniul digitalizării medicinei, a adus în prim-plan provocările și oportunitățile digitalizării în sănătate. Discuțiile s-au axat pe integrarea tehnologiei în medicină și rolul acesteia în îmbunătățirea calității îngrijirii. 

Panelul  Tehnologii Digitale și Inovații Medicale, condus de Cristian Cerneanu - Senior Startup & Entrepreneurship Manager la Proiectul Tehnologiile Viitorului, a pus accentul pe impactul tehnologiilor digitale în medicină. Discuțiile au evidențiat cum inovațiile precum inteligența artificială și big data revoluționează diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea pacientului. 

În cadrul Forumului, a fost remarcat faptul că o proporție semnificativă din startup-urile din Moldova activează în domeniul healthtech. În cadrul HealthTech Startup Showcase, startup-uri precum Respiro, EasyPlan, Hugs+Kisses, Selftalk, Baby Medy și Doctor Chat și-au prezentat soluțiile tehnologice care promovează inovația în direcțiile: sănătate mintală, consultații medicale,  stomatologie, dispozitive medicale, terapie cognitiv-comportamentală. Acest lucru evidențiază potențialul de creștere în sectorul sănătății digitale din țară și relevanța evenimentului în sprijinirea și promovarea acestor inițiative, motiv pentru care aceste startup-uri au primit certificate de recunoaștere a efortului depus în dezvoltarea produselor în healthtech.

Inteligența artificială poate revoluționa cercetarea medicală prin automatizarea sarcinilor, analiza datelor și generarea de noi idei. Acest lucru poate duce la descoperiri științifice mai rapide și mai eficiente, la dezvoltarea de noi tratamente și la îmbunătățirea calității vieții pacienților - aceasta a fost una dintre concluziile panelului Cum poate inteligența artificială să îmbunătățească cercetarea medicală. 

Despre Digital Health Forum 2024

Digital Health Forum 2024 este organizat de Technovator și Startup Moldova cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și UKAid, Programului „Tech Clusters powered by MITP”; Partener general: Orange Systems; Parteneri: Medpark, Invitro, CorLab Tech, Farmacia Felicia și USMF.