Masă rotundă la Comrat

Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni  din Moldova (ANTEM) în colaborare cu Comitetul Executiv al Găgăuziei a organizat la 30 septembrie 2009 la Comrat, o masă rotundă cu genericul „Programul de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din UTAG, Republica Moldova”. Evenimentul a fost desfăşurat cu susţinerea financiară a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale OSCE (Haga).

Agenda zilei a inclus subiecte privind relizările obţinute de ANTEM în implementarea programului de instruire lingvistică, proiecte de perspectivă pentru integrarea socială şi profesională a minorităţilor naţionale din Găgăuzia.

Oaspeţi de onoare la acest eveniment au fost başcanul Găgăuziei, dl Mihail Formuzal, vicebaşcanul, Nicolae Stoiаnov, Vera Balova, Şef al Direcţiei de Învăţământ Găgăuzia, primarii din partea de sud a republicii, precum şi cursanţii care la 1 septembrie au început cursurile.

Finalitatea acestui eveniment  a fost încununat  de semnarea Acordurilor de Parteneriat între ANTEM şi autorităţile locale din Ceadîr-Lunga, Svetloe, Feropontevca, Beşalma, Tomai, Beşghioz, Cazaclia,Comrat,Vulcăneşti, Congaz, în scopul unei conlucrări eficiente şi fructuoase privind integrarea minorităţilor naţionale într-o societate multilingvă.

Numărul funcţionarilor publici din Gagăuzia care şi-au exprimat dorinţa de a studia limba de stat la momentul actual cuprinde circa 400 de persoane.