CIDP ANIMA// Lansarea Serviciului Pilot „Colibri Junior” în Dondușeni, Soroca și Bălți



 

foto

Începând cu luna iunie 2023, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” implementează proiectul Colibri junior.  Scopul proiectului este împuternicire a tinerilor și abilitare socio-profesională prin dezvoltarea unui program complex de servicii alternative prestate de echipa CIDP Anima. Proiectul are durata de 10 de luni și se desfășoară în regiunea de NORD a țării. Inițiativa prevede organizarea a 3 ediții pentru fiecare regiune - ediția de toamnă, iarnă și primăvară - kj, în care câte 15 tineri vor avea posibilitatea să participe la 19 sesiuni tematice.

Din 22 septembrie Serviciul Colibri Junior s-a lansat în 3 regiuni din Nord: în Soroca, Dondușeni și Bălți. Cursul este livrat de specialiști în psihologie, art terapie și socializare. Serviciul este offline, destinat tinerilor de 14-15 ani și implică 19 sesiuni cu scop de abilitare socio-profesională. În perioada 10-20 septembrie 2023, tinerii au avut posibilitatea să se înregistreze la curs. A fost planificată lansarea a 3 grupuri de curs pentru 45 de tineri în total, dar la înregistrare am avut 58 de doritori. Toți aplicanții au fost contactați pentru a fi invitați la serviciul Colibri Junior.

În data de 22 spetembrie, concomitent în 3 regiuni și-au dat întâlnire câte un grup de 15 tineri din clasele VIII-a - IX-a, dornici de a se cunoaște, a se regăsi în marea profesiilor și de a socializa. Cursul Colibri Junior s-a lansat cu multă voie bună în spații prietenoase și sigure, adaptate din cadrul programului în centre de tineret și instituții de învățământ din regiune. Cursul a demarat cu ședința de socializare în care tinerii s-au cunoscut, au lansat așteptările și temerile lor față de această aventură educațională, au conturat planul cursului și mersul celor 19 sesiuni, dar au avut parte și de pauză de cafea cu o discuție de suflet cu coordonatorii.

Reprezentanții Anima au fost prezenți la lansarea activității în Dondușeni și Bălți, astfel au venit cu un cuvânt de salut și baftă pentru participanți.

Nonna Mihalcean, directoarea executivă și autoarea Serviciului, a menționat despre importanța de a avea o asemenea oportunitate de cunoaștere și orientare profesională pentru toți tinerii din fiecare localitate, astfel vom avea o cumunitate puternică și profesioniști pe pozițiile profesionale care și le doresc.

Cursul vizează pe parcusrul livrării sale sesiuni de orientare profesională, art terapie, socializare și asistență juridică în procesul angajării în câmpul muncii.

În perioada anului școlar 2023-2024, în 3 regiuni, se vor desfășura cate 3 cursuri pentru 3 grupuri de tineri, astfel minim 135 de tineri vor avea posibilitatea să testeze serviciul propus cu ghidarea specialiștilor formați în baza Ghidului practic al serviciului pilot „Colibri Junior”.

Proiectul Serviciul Colibri Junior” este desfășurat de Asociația Obștească Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul MYCS își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. 
Mai multe informații despre proiect și activități:
www.tdh.md/MYCS