CIDP ANIMA//Conferința de totalizare a Primului Program de Stagiere a Specialiștilor în lucru cu tinerii „TagYouthWorker”



Conferinta.md

 

A.O. „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din cadrul DÎTS Bălți, cu suportul financiar al Agenției Naționale pentru Tineret prin intermediul Programului de Granturi 2023 pentru organizațiile de tineret implementează proiectul  „TagYouthWorker”.

TagYouthWorker este primul program național de stagiere a specialiștilor în lucru cu tinerii din Centrele de tineret în prestarea serviciilor de tineret de calitate în bază de program structurat.

Programul a luat start în luna septembrie și implică direct 10 lucrători de tineret, dintre care 5 pe poziție de stagiari și 5 pe poziție de mentori. Luna octombrie și noiembrie, a fost platforma deschisă în care stagiarii și-au desfășurat activitatea practică online și offline în Centrele de tineret gazdă împreună cu mentorii.

În perioada 22-23 noiembrie 2023, 20 de specialiști în lucru cu tinerii și-au dat întâlnire la Conferința de totalizare a programului #TagYouthWorker. Evenimentul a avut onoarea de a avea drept invitați reprezentanții Agenției Naționale de Tineret, astfel participanții au fost felicitați cu oportunitatea de implicare în Primul Program Național de Stagiere și cu rezultatele atinse. La fel, participanții dar și colegii acestora au fost invitați să se alăture în continuare la inițiative de formare continuă și dezvoltare a competențelor în lucru cu tinerii.

Timp de două zile 20 reprezentanți ai domeniului de tineret printre care reprezentanți ai Centrelor de Tineret,  Asociații Obștești, a grupurilor de inițiativă, reprezentanți ai sectorului de tineret din APL și Agenția Națională de Tineret au avut mediu oportun de a se împărtăși cu experiența de stagiere și mentorat, avantajele și rezultatele Primului Program Național în Stagierea specialiștilor în lucru cu tinerii.

Spațiul creat la conferința a fost unul de impact pentru participanți, aducând în vizorul acestora practici bune în domeniul de tineret și inovații în servicii de tineret. Astfel a fost prezentat Serviciul de orientare profesională „Colibri Junior”- elaborat și pilotat de CIDP Anima în nordul țării în toamna 2023 pentru tinerii cu vârsta de 14-15 ani. O altă tehnică inovatoare prezentată în educație nonformală a fost conceptul Teatrului de umbre. O tehnică elaborată și conceptualizată de AO CIDP Anima în vara 2022 care este utilizată drept material didactic tematic în sesiuni de formare și educație cu tinerii. În sesiunea a III-ea de prezentare, Centrul de Tineret Ungheni a prezentat un model inovator și creativ de lucru cu tinerii și anume abordarea de lucru cu voluntarii prin Clubul „Hai Ungheni” – prezentat de specialistul Centrului de Tineret Ungheni- Dan Roșca.

Conferința a creat oportunitatea de schimb de experiență, promovarea bunelor practici și dezvoltarea parteneriatelor în domeniul de tineret. Programul de Stagiere a reușit să implice în toamna 2023, 10 lucrători de tineret și cca 150 de tineri din întreaga țară la servicii de tineret de durată. Programul „TagYouthWorker” este un program recomandat de a avea durabilitate și replicare oferind un spațiu de dezvoltare a abilităților, cunoștințelor, competențelor în lucru cu tinerii a specialiștilor din Centrele de Tineret prin stagiere și practică offline și online alături de un mentor cu experiență. 

Ne dorim să dezvoltăm acest concept pentru anii ulteriori și să oferim oportunitatea dată pentru un număr mai mare de specialiști în lucru cu tinerii din Centrele de Tineret din țară, astfel aducând servicii de tineret profesionale mai aproape de tineri, a menționat directoarea CIDP Anima dna Mihalcean Nonna.

__________

Proiectul TagYouthWorker este implementat de AO Centrul de Instruire și dezvoltare Personală CIDP ANIMA, cu suportul financiar al Agenția Națională pentru Tineret prin intermediul Programului de Granturi 2023 pentru organizațiile de tineret