CIDP ANIMA// Curs de formare a specialiștilor în Serviciul Pilot „Colibri Junior”



 

 

Afis

Proiectul Serviciul Colibri Junior” este desfășurat de Asociația Obștească Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima în cadrul  proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor. 
Mai multe informații despre proiect și activități:
www.tdh.md/MYCS

Începând cu luna iunie 2023, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA” implementează proiectul Colibri junior.  Scopul proiectului este împuternicirea tinerilor și abilitarea socio-profesională prin dezvoltarea unui program complex de servicii alternative prestate de echipa CIDP Anima. Proiectul are durata de 10 de luni și se desfășoară în regiunea de NORD al țării.

Din septembrie Serviciul Colibri Junior se lansează în 3 regiuni din Nord, în Soroca, Dondușeni și Bălți concomitent. Cursul este livrat de specialiști în psihologie, artterapie, socializare. Astfel, cursul offline predestinat pentru tinerii de 14-15 ani, implică 19 sesiuni cu scop de abilitare socio-profesională.

La început de septembrie specialiștii Serviciului din 3 regiuni au participat la Cursul de formare în baza Ghidului practic a Serviciului Colibri Junior. Aceștia au avut parte de spațiu de schimb de experiență, socializare și conturarea profilului adolescentului, necesităților și intereselor acestuia în domeniul acceptării de sine, alegerii profesiei și socializării.

Cursul a adus în vizorul specialiștilor ateliere tematice pentru orientare profesională, în care au fost exersate testele psihologice, exercițiile de grup și informația împreună cu participanții la curs.

Atelierele de artterapie au implicat specialiștii în dezvoltarea unei serii de acțiuni tematice și utilizarea artei în consiliere psihologică, grup de suport.

Sesiunile de familiarizare cu cadrul legal la angajare, a fost reprezentat de expertul ce va merge la fiecare grup de tineri pentru oră practică și de informare. Astfel s-a discutat vârsta de la care tinerii pot lua un job, condițiile acestuia, contractul de muncă și relația angajator-angajat (tânăr).

Cele mai îndrăgite de specialiști în timpul cursului de formare au fost sesiunile de socializare și de descoperire a jocurilor de societate, în care aceștia au învățat modalitate nonformală de dezvoltare a proceselor psihice cognitive la tineri, socializare și interacțiune.

Pentru înregistrarea și formarea grupelor de tineri la cursul Colibri Junior, este lansat un formular online. În fiecare regiune vor participa la primul grup câte 15 tineri cu vârsta de 14-15 ani. Din 22 septembrie 2023, în 3 regiuni concomitent se dă start la curs, în care tinerii vor descoperi pentru sine lumea de orientare profesională și socializare ALTFEl.

În perioada anului școlar 2023-2024, în 3 regiuni vor fi desfășurate cate 3 cursuri pentru 3 grupuri de tineri, asfel 135 de tineri vor avea posibilitatea să piloteze serviciul propus cu ghidarea specialiștilor formați în baza Ghidului practic al serviciului pilot „Colibri Junior”.

_______________

„MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”       www.tdh.md/MYCS       #împreună #maiputernici #maibine