”BotanEko” – cea mai bună echipă la Competiția Națională a Companiilor Școlare, ediția 2014



Compania Școlară ”BotanEko” de la Colegiul Financiar Bancar din mun. Chișinău s-a învrednicit de Premiul Mare la Tîrgul Național al Companiilor Școlare, Competiția Compania Anului, ediția 2014, care s-a desfășurat la 10-11 mai curent.

14 echipe de elevi, din diferite regiuni ale țării, și-au promovat și comercializat produsele în cadrul Tîrgului Național al Companiilor Școlare, organizat de către Junior Achievement Moldova, cu suportul Fundației ”Familia Sturza”, BC ”Moldova Agroindbank”, Academia de Studii Economice a Moldovei și JA Estonia.

La tîrg, au fost expuse produse create manual de tineri activi, ingenioși, viitori antreprenori de succes. Elevii au oferit produse cum ar fi: șampon uscat, baterie portabilă, diverse accesorii decorative, elemente de mobilier, programe educative, etc. Elevii participanți la eveniment au fost instruiți în cadrul programului de educație economică ”Compania Școlară”. Acesta reprezintă un ”laborator” economic și de afaceri care îi ajută pe elevi să înțeleagă, prin practică, principiile teoretice ale afacerilor și mecanismele economiei de piață.

Compania ”BotanEko” de la Colegiul Financiar Bancar, coordonată de profesorul de economie Galina Bugenko este compania școlară care a înregistrat cele mai bune rezultate și care va reprezenta Republica Moldova la Competiția Europeană Compania Anului, eveniment organizat de Junior Achievement-Young Entreprise Europe, la Tallinn, Estonia în perioada 22-25 mai 2014.

”Ne bucurăm mult pentru faptul că în fiecare an, produsele prezentate de elevi la competiție, sunt din ce în ce mai bune și mai interesante. Evident că s-a muncit mult, echipele, îndrumați de profesori, au fost bine pregătite, atât la capitolul promovare și vânzări, cât și în cadrul prezentărilor planurilor de afaceri”, a afirmat Viorica Culeac, director executiv Junior Achievement Moldova.

”Produsul este un mini-ecosistem, creat de elevi, inițiativa aparținându-le tot lor. De la crearea ideii pînă la produsul final, i-am îndrumat, cu diferite sfaturi și ajutor”, a menționat Galina Bugenko, profesoară de economie, coordonatorul Companiei Școlare ”BotanEko”.

”Suntem extrem de fericiți că am luat Premiul Mare, totodată și responsabili, or, noi vom reprezenta Moldova la Competiția Internațională a Companiilor Școlare, unde vor participa echipe din circa 30 țări. Împreună cu echipa am reușit să îmbinăm cunoștințele teoretice cu cele practice, acumulate în cadrul orelor de economie, ceea ce vom investi și la etapa internațională”, a subliniat Andrei Zapșa, elev, președintele ”BotanEko”.

De menționat că Tîrgul Național al Companiilor Școlare este o oportunitate pentru elevii cu vîrsta cuprinsă între 15-20 ani ce au experiență antreprenorială, de a activa într-un mediu de afaceri real, de a promova și a comercializa produsele Companiei Școlare, imaginea proprie și a instituției de învățămînt din care fac parte. Evenimentul este o oportunitate pentru elevi de familiarizare cu experiența și ideile altor tineri în domeniul antreprenoriatului.