Competiția Europeană Compania Anului 2012, București



IMG_5675

În perioada 19-22 iulie 2012, la București a avut loc cea de-a 23 ediție a Competiției Internaționale Compania Anului, organizată de Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe, unde au participat tineri din 29 țări ale Europei. Datorită suportului financiar al Ministerului Tineretului și Sportului al RM, în acest an, Republica Moldova a participat pentru prima dată la eveniment, fiind reprezentată de echipa de elevi ”Next”, de la L.T. ”V. Alecsandri”, din or. Ungheni. Aceasta a fost o experiență deosebită pentru elevi, ei avînd oportunitatea de a-și evalua și consolida cunoștințele și abilitățile în domeniul antreprenoriatului; de a face schimb de idei și experiențe cu tineri din diferite țări ale Europei.

“Competiția reprezintă o experiență de neuitat pentru noi, care contribuie esențial la dezvoltarea spiritului de antreprenor și își pune amprenta pe viitorul nostru. Aceasta a fost o adevarată provocare pentru noi, din care am preluat multe lucruri utile și am făcut un pas uriaș spre o carieră de succes în domeniul antreprenoriatului.” a declarat Mirela Harabagiu, membră a echipei ”Next”.

Competiția Internațională Compania Anului a constat dintr-o serie de etape, cum ar fi: prezentarea raportului de activitate a companiei școlare, prezentarea companiei școlare în fața juriului și a colegilor, interviu cu juriul. Juriul alcătuit din experți din domeniul antreprenoriatului a examinat companiile din punct de vedere al comunicării, muncii în echipă, capacității de rezolvare a problemelor și de stabilire a obiectivelor; al planificării financiare și de administrare; al dezvoltării de produs; al marketingului și vînzărilor, precum și al profitului. De asemenea, a fost evaluat și modul în care elevii și-au dezvoltat abilitățile antreprenoriale.

În perioada celor trei zile, profesorii împeună cu staff-ul și directorii JA au participat și ei la o serie de activități, în care au avut oportunitatea de a face schimb de experiență și de a descoperi noi idei pentru dezvoltarea programului ”Compania Școlară”. ”Participarea la această competiție a fost o experiență frumoasă pentru noi, ne-a permis nouă, atît elevilor să vedem o nouă latură a implementării programului Compania Școlară. Ne-am întors acasă cu noi idei, inițiative, parteneriate și mult entuziasm. ” a afirmat Tatiana Ungureanu, director executiv JA Moldova

Cîștigătoare a premiului Compania Anului, a fost desemnată echipa de elevi "Sign4Life", din Irlanda. Cele patru eleve de liceu au caștigat această distincție prestigioasă cu produsul creat de ele - Sign Language App, o aplicație disponibilă pentru sistemul Android și concepută pentru a depăși barierele de comunicare existente între persoanele cu auz normal și cele cu deficiențe de auz. Produsul utilizează tehnologia video a smartphone-ului pentru a-i învăța pe utilizatori limbajul semnelor.

Scopul organizației JA-YE este să le faciliteze tinerilor din Europa angajarea, într-un moment în care aceștia se confruntă cu rate ale șomajului neprevăzute. Procentul companiilor nou înființate este de 6% în Europa, însă pentru cei care au participat la programele JA-YE, procentul este de 21-29%. Numai în ultimii 5 ani, peste 1 milion de elevi din lume au participat la programul Compania Școlară, iar faptul că ei au înființat afaceri noi, va avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei europene.

Programul Compania Școlară reprezintă un ”laborator” economic și de afaceri, care le faciliteaza tinerilor cu vîrste între 15 și 19 ani accesul la o experiență reală de antreprenoriat, prin exersarea unor roluri diverse, de la conceperea proiectului, pînă la design și producție. În cadrul programului, cu ajutorul unui profesor instruit de JA Moldova, elevii inițiază o companie în cadrul școlii. Pe durata funcționării acesteia, ei desfășoară studii de piață, formează capitalul prin vînzarea de acțiuni, crează și vînd un produs, țin evidența rezultatelor obținute.Pe lîngă învățarea practică a conceptelor economice și antreprenoriale, elevii își dezvoltă un puternic simț de responsabilitate, își consolidează abilitățile de învățare, abilitățile interpersonale, cele de conducere și capacitatea de a lucra în condiții economice reale. Elevii sunt încurajați de a utiliza profitul obținut în scopuri caritabile.

Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe (www.ja-ye.org) este cea mai mare organizație educațională din Europa care oferă programe de antreprenoriat pentru elevi și studenți, cumulînd 3,1 milioane de elevi din 37 de țări în 2011. Organizația a fost înființată și este sustinută de mediul de afaceri, instituții publice, fundații și persoane fizice. JA-YE creează o legătură între mediul privat și cel public, prin care oferă elevilor și studenților programe educaționale de înaltă calitate, ce îi învață despre antreprenoriat și economie într-un mod practic. Programul Compania Școlară este recunoscut de Directoratul General Întreprinderi și Industrie al Comisiei Europene ca "Program Model în Educația Antreprenorială".