Profesioniști și Debutanți la a treia ediție!



18237_386157648130551_277300003_nVineri, 30 noiembrie curent, a avut loc cea de-a III-a ediție a programului internațional de orientare profesională ”Profesioniști și Debutanți” (Job Shadow Day), organizat de Asociaţia Obştească ”Junior Achievement Moldova” în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din Moldova, Ministerul Educației, Leogrand Hotel & Convention Center, Linella și Fundația "Familia Sturza”. La evenimentul din acest an, au participat 155 de elevi din clasele X-XII, reprezentînd 30 de licee din 12 raioane din ţară, fiind găzduiţi în calitate de discipoli la circa 28 de companii private și instituții de stat.

Programul internațional de orientare profesională ”Profesioniști și Debutanți” (”Job Shadow Day) oferă liceenilor posibilitatea de a fi discipoli pentru o zi în cadrul unei companii/instituții sau organizații. Devenind pentru o zi ”umbra” unuia dintre angajați, elevii văd pe viu în ce constă munca într-un domeniu sau altul şi pot lua mai uşor o decizie în privinţa viitoarei lor profesii.

Evenimentul a reuşit datorită deschiderii şi cooperării atît a companiilor private cît și a instituțiilor publice, acestea fiind: Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Judecătoria sectorului Botanica și Rîșcani, Linella, Leogrand Hotel & Convention Center, Moldova Agroindbank, StarNet, East Europe Consulting Associates, Comoda, Voiaj International,           Bons Offices, Teleradio Moldova, Publika TV, Jurnal TV, Coca Cola, Magenta Consulting, Creator Iu. Bors, Zorile, Hotelul Vila Verde, Orange, Gas Natural Fenosa, Moldcell, Revi-Outsourcing, Simpals, Teatrul ”Ginta Latina”, Banca de Economii, Centrul Sănatății Familiei ”Galaxia”.

Festivitatea de încheiere a evenimentului s-a desfășurat la Leogrand Hotel & Convention Center, unde elevii, profesorii și reprezentantii companiilor participante au împărtășit din impresiile și experiența acumulată în timpul zilei, în calitate de inivtați speciali fiind: Maia Sandu, Ministrul Educației al RM, Maria Railean, Șefa direcției programe de tineret, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului al RM și Cristina Drumea, specialist ANOFM.

Maia Sandu, Ministrul Educației a menționat, în discursul ținut că ”pentru o carieră de succes, sunt necesare, în primul rând, cunoștințele, iar astfel de proiecte cum este “Profesioniști și Debutanți” facilitează accesul tinerilor în activitatea unei companii sau instituții, iar elevii înțeleg în ce constă o zi de lucru obișnuită a unui specialist dintr-un anumit domeniu”.

”Participarea la acest eveniment m-a ajutat foarte mult în clarificarea obiectivelor profesionale. Am descoperit o altă latură a radioului. Există o mare șansă să activez în acest domeniu.” a afirmat un stagiar la Teleradio Moldova.

”După părerea mea, acest fel de activități ar merita să se desfășoare în continuare și mai des, deoarece acest fel de activități ajută mult în procesul de luare a deciziei privind viitoarea profesie”, a afirmat Cristian Ababii, elev cl. XII, la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, din Chișinău.

Mirela Harabagiu, elevă în clasa a XII-a, a menționat: ”Profesioniști si Debutanți” a fost o oportunitate deosebită și o experiență de neuitat, cu un impact pozitiv asupra personalității mele. Am avut o șansă extraordinară să fiu, în această zi, ”umbra” specialiștilor din cadrul Ministerului Educației, de a pătrunde în culisele instituției care coordonează cu procesul de educație a tinerilor. Apreciez enorm faptul că, în ciuda volumului mare de lucru, au găsit totuși timp pentru a ne acorda atenție și pentru a ne face cunoscuți cu sarcinile acestora”.

”Am încercat și noi să le explicăm ce înseamnă o bancă, ce se face într-o bancă, care sunt acele profesii sau ocupații care sunt necesare pentru orice bancă, pregătirea persoanelor, ceea ce în opinia noastră ar putea să le ajute pe viitor, ca să se aprecieze mai bine ce ar dori. Elevii au fost repartizați în 3 departamente: resurse umane, departamentul juridic și o filială care practic comunică zilnic cu clienții” a afirmat Eugeniu Josan, Șef departementul Resurse Umane, Moldova Agroindbank.

Job Shadow Day (Profesionişti şi Debutaţi) este un parteneriat internaţional între comunitatea de afaceri şi mediul educaţional, destinat facilitării accesului elevilor la un loc de muncă. Programul se desfăşoară în 11 ţări din Europa, în SUA, Canada, Hong Kong şi Japonia.