Serviciul de probatiune din Moldova va fi monitorizat de un grup de experti timp de un an



Activitatea serviciului de probatiune din Moldova a inceput sa fie monitorizata de catre un grup de experti, reprezentanti ai Institutului de Reforme Penale(IRP), in scopul elucidarii situatiei reale din domeniu. In baza acestor actiuni se va incerca identificarea lacunelor intimpinate in procesul de executare a serviciului de probatiune si vor fi formulate recomandari si propuneri pentru a consolida capacitatea acestuia la noi in tara.

Procesul de monitorizare include aplicarea chestionarelor, efectuarea de interviuri si focus-group-uri cu judecatorii, procurorii, reprezentantii adminsitratiei publice locale, consilierii de probatiune precum si cetateni de rind. Deasemenea, sint vizati si beneficiarii serviciului de probatiune, printre care minorii aflati in conflict cu legea, persoanele condamnate la munca neremunerata si persoanele eliberate din locurile de detentie care solicita integrarea sociala.

Monitorizarea va fi efectuata pe perioada a 12 luni si va cuprinde toate raioanele republicii si toti actorii implicati. Pe parcurs, vor mai avea loc mese rotunde si conferinte nationale cu participarea reprezentantilor justitiei penale, unde vor fi discutate recomandarile si concluziile din rezultatul procesului de monitorizare. Activitatea data face parte din cadrul proiectului “Consolidarea implementarii alternativelor la detentie in Republica Molodova” finantat de Open Society Institute, Budapesta si implementat de catre Institutul de Reforme Penale.

Probatiunea este un complex de activitati de evaluare, consiliere psihosociala si supraveghere in comunitate a persoanei aflate in conflict cu legea cu scopul de a o reintegra in societate si de a proteja societatea de riscul recidivei. In R. Moldova bazele probatiunii au fost puse in anul 2002 de catre IRP, cu sprijinul partenerilor de implementare. Cadrul legal a fost consolidat abia in 2008, prin adoptarea Legii cu privire la probatiune.

IRP este o organizatie nonguvernamentala, constituita la 31 martie 2001, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justitie penala si sustinerea initiativelor comunitare.