Tinerii CDEC în vizită de studiu la instituții mass-media din țară



Sâmbătă, 07 mai 2022, tinerii beneficiari ai proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri” au participat în cadrul unei vizite de studiu la diverse instituții media.

Scopul vizitei de studiu a fost de a familiariza tinerii cu specificul activității mass-media, culisele unde se elaborează produse jurnalistice de la A la Z și cum se difuzează știrile. Tinerii au vizitat 3 instituții mass-media audiovizuale și presă online pentru a înțelege în practică cum se desfășoară activitatea de jurnalist, reporter și specialist în domeniul mass-media, au aflat secrete din culisele muncii de creare a conținutului media, difuzarea știrilor, și au avut oportunitatea să adreseze întrebări jurnaliștilor despre munca lor, ce se întâmplă în spatele camerei și cum se crează un conținut media integru. 

1

Tinerii au vizitat postul de televiziune TV8, redacția de știri pentru tineri Diez și Radio Moldova Tineret, au intrat în postura de prezentatori și moderatori, au avut oportunitatea să fie instruiți și ghidați de jurnaliști cum să facă bine această meserie și au înțeles diferența dintre televiziune, redacție media online, dar și puține aspecte din munca la radio.

Experiența a contribuit la consolidarea cunoștințelor tinerilor despre mass-media și dezvoltarea abilităților de gândire critică în raport cu consumul media.

“Această vizită mi-a sporit interesul față de domeniul jurnalismului. Am fost surprinsă de munca imensă depusă pentru ca o știre să ajungă pe ecranele telespectatorilor. Consider că aceste vizite sunt foarte importante, în special pentru tinerii care nu sunt deciși ce profesie își doresc, aceasta fiind și lecție importantă de orientare profesională. Astăzi, nu doar tinerii pasionați de jurnalism au avut de câștigat, dar și cei interesați de tehnologii actuale (camere, microfoane, lumini și alte aparate tehnice) au aflat ce se folosește pentru ca imaginea și produsul final să fie așa cum îl vedem noi pe TV. Recomand tuturor tinerilor să facă astfel de vizite, vor afla cât de greu este să-ți stăpânești emoțiile în fața camerei și toți pașii pe care îi parcurge o știre”, a povestit Gabriela Miron, tânără participantă.

3

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.