8 Cafenele de implicare publică cu participarea tinerilor și a reprezentanților APL au fost organizate în localitățile rurale din raionul Leova și Cantemir



Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a organizat 8 cafenele de implicare publică în raionul Leova (în satul Hănăsenii Noi și Filipeni) și raionul Cantemir (în satul Cania și Antonești) în cadrul proiectului “Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local”.

Fiecare activitate a adunat împreună grupurile de inițiativă civică formate din tineri în aceste localități rurale, reprezentanți ai administrației locale (APL), cadre didactice, părinți, voluntari.

Plini de inițiativă și curaj, 40 de tineri și tinere au dezbătut problemele care îi afectează și pe care vor să le soluționeze, pentru a avea un mediu favorabil pentru dezvoltare și socializare.

În cadrul acestor cafenele, s-au discutat necesitățile cu care se confruntă tinerii la nivel local, serviciile publice de care duc lipsă, s-au schimbat idei și recomandări de implicare și dezvoltare a acestora.

Parpolov Denis, participant grup de inițiativă, comuna Antonești, Cantemir: „Este foarte important să ne spunem problemele cu care ne confruntăm. Prin aceste activități am identificat care sunt necesitățile noastre stringente și cum împreună putem soluționa aceste impedimente”.

Covalschii Alina, participantă grup de inițiativă, satul Cania, Cantemir: „Mi-au plăcut foarte mult aceste ședințe. Am putut discuta ce este nevoie în localitatea mea, mi-a plăcut când am votat și am ales ce avem nevoie cel mai mult tinerii, în localitatea noastră”.

Să înveți din adolescență să fii activ în comunitatea ta e foarte bine, pentru că atunci când vei ajunge matur, îți va fi mai ușor să faci alegerea corectă. La aceste Cafenele de implicare publică am învățat că doar prin implicare te poți dezvolta personal și așa vei ajuta la identificarea problemelor și rezolvarea lor. Eu, în calitate de tânără, voi face maxim posibil să contribui la dezvoltarea satului meu Filipeni”, ne povestește Rusalina Sîrbu, participantă grup de inițiativă satul Filipeni, Leova.

Cociu Dan, participant grup de inițiativă, comuna Antonești, Cantemir: „Mă bucur că suntem încurajați să ne spunem părerile, necesitățile noastre și să ne implicăm în dezvoltarea localității. În acest mod vom reuși să ne bucurăm și să ne dezvoltăm acolo unde trăim”.

Tinerii au participat activ în discuții, au identificat necesitățile prin prisma perceperilor individuale. În cadrul fiecărei cafenele a fost elaborată o listă cu necesități și probleme, iar la final tinerii au prezentat unele soluții și s-au adresat autorităților locale cu rugămintea de a demara un dialog pentru a soluționa aceste probleme.

Prin organizarea Cafenelelor în localitățile rurale, tinerii și tinerele sunt sprijiniți să fie activi în comunitățile lor și să interacționeze cu reprezentanții administrației locale (APL) și alte părțile interesate, fiind și o  bună pregătire pentru organizarea inițiativelor comunitare pe care le vor desfășura în colaborare cu APL, dar la soluționarea în comun a problemelor cu care se confruntă.

În total, la aceste cafenele de implicare publică, au participat cca 120 persoane.

1

__________________________________________

 Activitățile sunt organizate în cadrul proiectului „Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local”, desfășurat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Terre des hommes - Moldova, în parteneriat cu Fundatia Pentru Dezvoltarea Societatii Civile și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și cofinanțat de European Union in the Republic of Moldova.

Proiectul își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor: www.tdh.md/MYCS

#MYCS #împreună #maiputernici #maibine