Restanţele Moldovei la implementarea recomandărilor ONU privind respectarea drepturilor omului pot afecta negocierile cu UE



8679_copyMai multe organizaţii neguvernamentale susţin că Moldova nu a întreprins paşi hotărâţi în aplicarea recomandărilor ONU privind drepturile omului, fapt ce poate afecta negocierile cu Uniunea Europeană asupra viitorului acord de asociere. 

În ultimii doi ani, Comitetul contra torturii, Comitetul pentru Drepturile Omului şi Comitetul pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială au aprobat 12 recomandări de urgenţă pentru Moldova. „Autorităţile de la Chişinău sunt obligate, în următoarele 6 luni, să implementeze în practică aceste recomandări şi să informeze despre efectele reale ale acestor acţiuni”, a spus miercuri, 24 februarie, într-o conferinţă de presă la Info-Prim Neo Sergiu Ostaf, preşedintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului din Moldova. 

„În toamna anului 2010, ONU va revizui în ce măsură recomandările sale urgente au fost implementate. Neîndeplinirea lor poate afecta negocierile de asociere cu UE”, a precizat Ostaf. 

Ion Guzun, coordonator de proiecte la Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), spune că o prioritate este investigarea evenimentelor din aprilie 2009, pedepsire poliţiştilor care se fac vinovaţi de tortură şi oferirea unor compensaţii victimelor. „Până în prezent Guvernul nu a ajutat cu nimic victimele din 7 aprilie. Sunt peste 100 de cazuri confirmate şi nicio persoană n-a beneficiat de tratamentul balnear promis”, a menţionat Ion Guzun. 

Preşedintele Centrului Naţional al Romilor (CNR), Nicolae Radiţă, s-a referit la eforturile insuficiente ale statului de susţinere a romilor, fapt constatat şi în 3 recomandări de urgenţă ale Comitetului pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. „Ministerele de resort trebuie, conform recomandărilor ONU, să elaboreze planuri anuale privind sprijinirea populaţiei rome şi să informeze publicul despre acestea. Totodată Guvernul trebuie să acopere cheltuielile de şcolarizare a romilor”, a menţionat preşedintele CNR. 

ONG-urile cer guvernului aplicarea cât mai urgentă a recomandărilor ONU şi informarea publică despre acest proces.

 

Info-Prim Neo