"Un drept pentru o zi"



Conform unor date neoficiale astazi locuiesc in Republica Moldova peste 200 000 de Romi, insa in Parlament la ziua de azi nu exista nici un reprezentant al acestei minoritati si nici nu a existat. Este foarte greu pentru aceasta minoritate sa-si cistige un astfel de mandat, fiind adesea priviti in perioada de alegeri ca persoane care voteaza. În ultimile alegeri s-a observat si o scadere enorma privind prezenta lor la vot. În acelasi timp alegerile precedente au demonstrat ca romii care doresc sa se foloseasca de dreptul de a fi reprezentate in organele decesive ce tine de faptul de a participa la procesul de luare a deciziilor au fost discriminati in includerea lor pe lista, precum si votantii romi nu au fost admisi la votare pe criterii ca nu dispun de viza de resedinta si invers romii isi vind voturile pe produse alimentare datorita conditiilor proaste in care traiesc, etc.

În contextul alegerilor parlamentare care sunt preconizate a se desfasura in 2009, Centrul National al Romilor a initiat un proiect cu denumirea „Un drept pentru o zi”, pentru a creste gradul de incredere in alegeri si impactul lor prin participare la vot, la fel de a constientiza rolul votului lor pentru al folosi cu mai multa intelepciune.

În cadrul acestui proiect sunt preconizate diferite activitati precum campanii de constientizare, observarea alegerilor, etc. Astfel recent a fost efectuata o intilnire cu romii din nord in orasul Edinet si urmeaza inca 3 astfel de intilniri in alte orase  unde exista un numar considerabil de Romi: Soroca, Comrat si respectiv la Chisinau.

În cadrul intilnirii de la Edinet, Centrul National al Romilor a avut in primul rind o intrevedere cu conducerea locala privind problemele romilor, daca romii au vreun reprezentant in primarie etc. La fel Centrul National al Romilor a invitat romii sa participe la discutie si a fi informati despre necesitatea participarii la alegeri in sala Casei de Cultura din orasul Edinet. La intilnire au participat romi si din alte localitati precum din Riscani, Donduseni, Ocnita, Otaci cu peste 100 de participanti. Au fost explicate necesitatea participarii la vot si care ar fi rolul si responsabilitatea celor alesi fata de Romi, in acelasi timp romilor le-a fost oferit cite un ghid „Cunoaste dreptul tau electoral” oferit din partea Comisiei Electorale Centrale.

În acelasi timp vor fi observate si alegerile in 33 de localitati unde populatia de romi este considerabila cuprinzind astfel toata Moldova. Pentru aceste localitati vor fi identificate cite o persoana care la rindul lor vor fi instruite prin intermediul unui training de observare a alegerilor si ulterior aceste persoane vor raporta catre Centrul National al Romilor greselile electorale comise precum si ponderea populatiei de Romi privind participarea lor la alegeri. 

Acest proiect este sustinut financiar de catre Programul de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice al Ambasadei SUA la Chisinau.

Nicolae Radita