Actul de Susţinere a Libertăţii împlineşte 20 de ani



Freedom Support Act Moldova la 20 de ani. Douăzeci de ani în urmă poporul Republicii Moldova şi-a declarat independenţa faţă de un regim autoritar, alegând să meargă pe calea democraţiei spre o societate mai liberă şi mai prosperă. Statele Unite ale Americii a fost printre primele state care au susţinut noul stat Republica Moldova. Şi nu doar prin cuvinte. Pe 24 octombrie 1992, Congresul American a adoptat "FREEDOM Support Act," Actul de Susţinere a Libertăţii care a fost semnat de Preşedintele George Bush.

Pe parcursul ultimilor 20 de ani 12 state ex-sovietice din Europa şi Asia au beneficiat de peste 15 miliarde de dolari în formă de asistenţă prin intermediul acestei legi istorice.

Actul de Susţinere a Libertăţii a oferit 550 de millioane de dolari Republicii Moldova. Aceste fonduri au fost allocate în formă de asistenţă umanitară precum ar fi servicii medicale şi consumabile.

Datorită Actului organizaţii non-guvernamentale au fost instruite să promoveze democraţia şi buna guvernare, şi să combată corupţia şi traficul de fiinţe umane. Actul i-a ajutat pe modoveni să se ajute pe sine însuşi prin programe de instruire, în special în domeniile justiţiei şi agriculturii.

Prin intermediul Actului de Susţinere a Libertăţii şi a altor programe americane de asistenţă Statele Unite rămâne fidel angajamentului asumat de a ajuta Modlova în atingerea visului său pentru un viitor mai bun.


Vă invităm să vizionaţi acest scurt video realizat de ambasada SUA în Republica Moldova:

 

{youtube}omOa29U3m_g{/youtube}