Școala de Vară - 22-26 iulie 2013



Timp de cinci zile peste șaizeci de specialiști din diverse instituții prestatoare de servicii pentru tineri din toată țara, au avut parte de un amplu program de formare, realizat în cadrul Școlii de Vară ”Centrele de tineret – oportunități aplicative pentru tineri”. Principiul de bază în cadrul acestei școli, a fost învățare prin implicare, astfel primordial în cadrul agendei de lucru a fost aplicarea practică și dezbaterile pe marginea subiectelor abordate.

Deși cu experiențe diferite și cu viziuni multicolore din punct de vedere a lucrului cu tinerii, și chiar dacă fiind un grup numeric destul de mare, sa reușit conexiunea tuturor participanților la aplicarea și recunoașterea educației non-formale, ca una prioritară în activitatea unei instituții, care planifică sau deja prestează, servicii prietenoase tinerilor. Facilitatorii au alertat spiritul participanților într-un tempou ridicat cu diverse instrumente metodologice și desigur, cu deliciul educației non-formale – jocuri energizante specifice pentru tineri.

Logica strategiei de formare în cadrul școlii de vară, a fost axată în readucerea conceptului de recunoașterea tânărului – beneficiar al unei instituții sau organizații de tineret, de la egal la egal cu prestatorul de servicii. Prin urmare, mai mulți participanți au avut parte de activități, care au presupus jocul de rol, prin intermediul cărora sau organizat dezbateri la acest subiect și sau elaborat recomandări pentru centrele de tineret, centre comunitare, organizații de tineret.

Un set întreg de metodici de lucru cu tinerii, au fost ținta formării abilităților de lucru a participanților, care au trecut prin sistema ”eu învăț-eu predau”, fiind toți cu șanse de implicare, aplicând astfel, această metodă avansată de formare din punct de vedere profesional.

În mod special din partea organizatorilor, timp de două zile au fost promovate subiectele ce țin de formarea echipelor eficiente și procesul de luarea de decizii. Cele mai avansate instrumente metodice au fost aplicate la acest capitol, ajutând participanții să perceapă prin propria experiență și experiența de grup, ce înseamnă o echipă eficientă și de ce avem nevoie de astfel de echipe în cadrul instituțiilor prestatoare de servicii prietenoase tinerilor.

În baza sistemului de evaluare aplicat, sa constatat că pe termen scurt organizatorii acestei școli de vară și-au atins obiectivele sale, urmând ca în continuare participanții, să aplice cunoștințele și abilitățile sale în cadrul instituțiilor și organizațiilor care iau delegat, îmbunătățind astfel calitatea serviciilor prestate tinerilor, ridicând nivelul de satisfacere a grupului țintă și eficiența resurselor utilizate în acest scop.

Școala de vară sa desfășurat în perioada 22-26 iulie 2013, în cadrul Complexului ”DACIA MARIN” din or. Vadul lui Vodă, fiind facilitată de cei mai buni experți ai Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA.

De menționat că, Școala de Vară ”Centrele de tineret – oportunități aplicative pentru tineri” este parte a Proiectului “Consolidarea capacităţilor instituționale a centrelor de resurse pentru tineret din Republica Moldova”, realizat la nivel naţional de către Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, cuprinzând instituții și organizații prestatoare de servicii pentru tineri din toată țară. Durata acestui proiect este de nouă luni şi este susținut financiar de Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, în cadrul Planului de acțiuni în domeniul tineretului pentru anul 2013.

Articol adaugat de: Ana Bezarau
Alte articole de la acest autor: