Formarea tinerilor animatori sociali



Formarea tinerilor animatori sociali CRT DACIALa data de 15-16 iulie 2013, în incinta Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA s-a desfășurat primul seminar de formare a tinerilor animatori sociali, din cadrul proiectului ”Studioul media pentru relaţii interculturale a tinerilor”, finanțat de Departamentul de Stat al Statele Unite ale Americii.

În cadrul seminarului au fost abordate așa subiecte ca: identitatea personală, cultura, nivelurile culturii, stereotipuri și prejudecăți, comunicare și interacțiune, conflictul intercultural, educația interculturală ca proces, etc.

Pe durata a două zile de instruire moderator a fost Mariana Țurcan, Director Executiv la Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

„Pe lângă faptul că participanţii şi-au consolidat anumite abilităţi şi cunoştinţe pe care deja le aveau, această instruire le-a dat posibilitatea să acumuleze şi multe alte informaţii noi despre comunicarea interetnică. Participanţii au fost foarte activi în comunicare, în special în cadrul unui joc de rol, care a implicat folosirea de către aceştia a tehnicilor de negociere şi a calităţilor de lider”, a remarcat Mariana Țurcan, trainer.

Participanți au fost 20 de tineri selectați din toate instituțiile de învățământ a orașului Soroca.

Iată câteva impresii acumulate de participanți pe perioada desfășurării trainingului.

Formarea tinerilor animatori sociali_DACIADobîndă Nadejda susține că: ,,denumirea și anunțul erau promițătoare însă când am ajuns la fața locului  am rămas plăcut surprinsă de temele actuale și relevante puse în discuție. Deja spre sfârșitul primei sesiuni, în timpul pauzei de cafea am conștientizat că sunt bucuroasă că anume acești participanți au fost selectați, deoarece se crease o comunicare activă, constructivă și forte captivantă. La ora 6 când seminarul trebuia să se încheie m-am prins cu ideea că  datorită nivelului înalt de organizare și a atmosferei calde și pozitive nu voiam să plec.”

Gruia Denis menționează: „Consider foarte utile discursurile expertului, datorită căruia am aflat lucruri noi pentru mine și am primit răspuns la multe întrebări. A fost un seminar interactiv și foarte interesant.”

Socoliuc Olga ne-a comunicat că: „seminarul de formare a tinerilor animatori sociali  este unul în cadrul căruia  nu am simțit diferența între tinerii romi, moldoveni, ruși, ucraineni. Am avut parte de o lecție nici că se poate mai bună, am cunoscut lucruri noi, exacte, detalii importante. Interacțiunea și colaborarea cu tinerii de diferite etnii îmi permite să spun un sincer mulțumesc organizatorilor.”

Formarea tinerilor animatori sociali_CRT DACIAStela Babici, Director Executiv Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și director de proiect, afirmă că: „Suntem o instituție social responsabilă și, prin tot ceea ce facem, susținem tinerii în realizarea aspirațiilor spirituale ale acestora. Participanţii au fost foarte activi şi conştienți că în această lume nimic nu vine de la sine şi schimbarea sunt ei însăși. Cursul a fost interactiv, antrenant și a pus în valoare multe dintre aspectele negative cu care tinerii din orașul Soroca se confruntă în viața de zi cu zi.”

Următoarea activitate este seminarul de formare a tinerilor regizori, care se va desfășura în luna septembrie 2013.

Opiniile, constatările și concluziile aparțin autorului și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Articol adaugat de: Ana Bezarau
Alte articole de la acest autor: