Training de Argumentare şi Lectură Critică



Iniţiat în 2010 după modelul realizat de ARDOR şi premiat cu locul I la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare la Gala Societăţii Civile ediţia 2011 din România, proiectul Closer to Oxford “a trecut Prutul”şi astăzi oferă tinerilor din Moldova posibilitatea de a participa la competiții de dezbateri online, seminarii de lectură critică și dezbateri publice alături de personalităţi publice de marcă.

Astfel, ieri și astăzi, data de 3-4 noiembrie, a avut loc un training de Argumentare și Lectură Critică, în cadru căruia au participat 30 de tineri, elevi ai clasei a 12-a, studenți și masteranzi.

Trainerii au fost Andrei Panici (formator, consilier al administrațiilor locale), Angela Stafii (filosof, specialist în comunicare, conferențiar universitar la catedra Filosofie și Antropologie) şi Alex Cosmescu (filosof, lingvist). În cadrul trainingului Andrei Panici a vorbit despre structura argumentului, dezbateri în format policy și i-a provocat pe participanți să genereze idei pentru un caz propriu. Alex Cosmescu și Angela Stafii au au făcut o introducere în lectura critic, îmrepună cu participanţii au analizat articole din ziare, finalizînd trainingul cu un dialog socratic.

La finalul evenimentului, participanţii la campionatul de debate online intern au obtinut premii de la partenerii proiectului- Librăriile Cartier şi Biblioteca Publică de Drept.

Reamintim că proiectul Closer to Oxford Moldova se va desfăşura pînă în martie 2013, cînd va avea loc dezbaterea publică în care invitaţii speciali vor dezbate alături de studenţi, iar audienţa va vota cîştigătorii utilizînd aparate de vot electronic. Proiectul este realizat datorită finanţării de către Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova şi Parteneriatul European pentru Democrație (EPD).

Articol adaugat de: Dana Guzun
Alte articole de la acest autor: