Closer to Oxford continuă



k52xius2Y7BB0sbftUzqfoR8wSwTCLI1oNk9W3CUmSA

Proiectul Closer to Oxford continuă. În acest week-end, participanții proiectului s-au delectat cu un Training de Argumentare şi Lectură Critică alături de Andrei Panici, Angela Stafii și Alex Cosmescu. Alex este un filosof și lingvist, Angela este filosof și ea, specialist în comunicare, iar Andrei un formator și consilier al administrație locale.

În aceste două zile, participanții la training au analizat articole din ziare, au lucrat în echipă, au învățat despre dezbateri în format policy.  Ei au aplicat cunoștințele ce le-au dobindit prin exerciții de analiză, fiind provocați să își susțină părerile uneori controversate și îndraznețe.

În pauze, interactiunea a fost în prim-plan, atît dintre traineri și tineri, cît și dintre participanții. Astfel, s-au format legaturi, cunoștințe și de ce nu, prietenii.

Participanții au împărtășit cîteva impresii despre acest training.

Astfel, Mihai Sochircă, elev al clasei a 12-a, liceul Ginta Latină, a afirmat: „Mi-a placut foarte mult, am acumulat cunoștințe noi, am cunoscut multe persoane interesante și am avut ocazia de a face schimb de idei, atât cu participanții cît și cu trainerii.”

Ochișar Elisă, elevă și ea, consideră că „Astfel de activități sunt binevenite pentru că nu e vorba doar de informare, dar și mobilizare. În urma acestor traininguri ne aprofundăm cunoștințele pentru a le putea implimenta în viitor.”

Studenta Cristina Mogîldea a venit la eveniment datorită trainerilor, despre care știa multe și era sigură că va avea parte de o expriență interesantă. Ea spune ca îi place literatura, gîndirea critică și acest training este unul important datorită sferelor de interese pe care le are.

Mihai Clapaniuc afirmă căA fost foarte util pentru că am avut posibilitatea să îmi deblochez înca un unghi în care mă pot amplasa și privi informația. Anume gândirea critică în care am fost inițiat mi-a stârnit interes ca a doua zi să privesc și să citesc de doua ori informația din ziare.”

Însă pe lîngă acest eveniment, a mai avut loc și înmînarea premiilor pentru participanții la un campionat online, interactiv, despre care Felicia Crețu a spus: „

Acest campionat m-a intrigat.  Forma de organizare inedita-online promitea o experiență nouă în domeniul dezbaterilor. Așa și a fost. Deși a existat comoditatea de a scrie articolul și de putea citi și analiza pe indelete discursul celeilalte echipe, lipsa de timp (problema universala) oricum a exercitat o presiune destul de mare. Am așteptat cu sufeltul la gură răspunsul oponenților și a fost bine că nu știam cine sunt, pentru a nu ne demotiva sau încuraja fără vreo fondare. A fost ca un off-road al dezbaterilor, iar în urma trainingurilor din week-end am pus la punct detalii tehnice, care ne vor ajuta în urmatoarea etapă a campionatului să conducem rezultatul în favoarea noastră!”

Acest feedback ne promite un succes a proiectul care se va desfășura pînă în martie 2013, cînd va avea loc o dezbatere publică. Însă pînă în martie, tinerii vor avea parte de alte traininguri, serate alături de invitați speciali, seminarii și dezbateri publice atît în Moldova cît și în România.

Persoanele interesate pot afla mai multe pe site-ul  www.closer2oxford.ro unde sunt regulamentele de debate si de arbitraj, un scurt tutorial de argumentare, sugestii de lectura referitoare la publicitatea adresata copiilor, ca si toate dezbaterile online si cele publice din rundele anterioare.

Proiectul Closer to Oxford este realizat datorită finanţării de către Ministerul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova şi Parteneriatul European pentru Democrație (EPD).

Articol adaugat de: Dana Guzun
Alte articole de la acest autor: