ONG recomandă aleşilor locali să dezbată multilateral bugetele pentru anul viitor



Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Republica Moldova − CONTACT îndeamnă consiliile şi primăriile localităţilor să treacă proiectele bugetelor locale pentru anul viitor prin diferite tipuri de consultaţii publice.

Centrului CONTACT desfăşoară o serie de instruiri pentru aleşii locali în domeniul asigurării accesului la informaţie şi transparenţei decizionale.

Solicitat de Info-Prim Neo, Vasile Cioaric, coordonator de proiecte, a declarat că este important ca în procesul de discutare a bugetului local să fie implicaţi pe larg cetăţenii din localitate. Aleşi locali sunt îndemnaţi să supună proiectele bugetelor 
unei dezbateri multilaterale, să vadă care sunt posibilităţile de mărire a surselor de venituri, de optimizarea a cheltuielilor, aşa încât banii care vin în buget să fie gestionaţi eficient şi cu maximum de utilitate pentru oameni.

Potrivit lui Vasile Cioaric, există o părere eronată precum că autorităţile publice nu mai au nimic de spus când vine vorba de bugetele locale pentru că cifrele de control sunt trimise de către Ministerul Finanţelor. Nu este chiar aşa, consilierii au oportunităţi de expunere, mai ales că acum au mână liberă la stabilirea cuantumului taxelor locale, a subliniat Vasile Cioaric.

Instruirile aleşilor locali au loc în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova – consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”. Proiectul este implementat de către Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, din care face parte şi Centrul CONTACT, în parteneriat cu Asociaţia European Exchange, fiind finanţat de Uniunea Europeană.

 

http://info-prim.md