40 de funcţionari publici din administraţia centrală şi locală învaţă să scrie proiecte europene



40 de funcţionari publici din administraţia centrală şi locală au participat la un curs de instruire IDIS „Viitorul” pe domeniul accesării instrumentelor de finanţare ale Uniunii Europene în perioada 27-28 septembrie 2011. Trainingul a avut loc cu suportul financiar al fundaţiei „Hanns Seidel”, cu care IDIS are încheiat un acord de colaborare pentru trei ani.

Timp de două zile, participanţii au fost ghidaţi în spectrul de posibilităţi de finanţare a proiectelor de dezvoltare oferite de Uniunea Europeană. Astfel, ei au aflat cum să identifice un eventual suport în funcţie de domeniu, precum care sunt condiţiile care trebuiesc întrunite. Mai mult, la sesiunea practică a cursului, funcţionarii publici au scris propuneri integrale de proiect, de la formularea obiectivelor la întocmirea bugetului şi a planului de evaluare şi de monitorizare.

Coordonatorul proiectului, vicedirectorul IDIS Leonid Litra relatează că desfăşurarea trainingului a fost precedată de chestionarea a 14 ministere şi 2 departamente de la Cancelaria de Stat şi a 40 de primării: „Analizând răspunsurile primite, constatăm că unii funcţionarii sunt din ce mai nedumeriţi de multitudinea de informaţii despre UE care parvine zi de zi, şi se descurcă cu greu în a înţelege exact ce criterii trebuiesc îndeplinite pentru a accesa anumite resurse”.

Printre principalele constrângeri expuse în chestionare, se numără proasta cunoaşţere a limbii engleze, dificultatea de a găsi resurse pentru cofinanţare. Mai mult, în multe primării şi consilii raionale nu există o persoană care să se ocupe de scrierea proiectelor, apelându-se la membri ai comunităţii. Asta în condiţiile unei autonomii financiare doar pe hârtie, a unor bugete austere şi legislaţiei care nu încurajează obţinerea veniturilor proprii, inclusiv prin limitarea stabilirii impozitelor şi taxelor locale.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord, Ion Bodrug, afirmă că acest curs de instruire l-a ajutat să înţeleagă mai mult felul în care se iau decizii de acceptare sau de respingere a unei propuneri de proiect: „În preajma anunţării unei noi runde a Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, am vrut să mă asigur de ce se ţine cont, să ne concentrăm exact la priorităţi. Aşteptările nu mi-au fost dezamăgite”.

Cursul de instruire a fost ţinut de experta din România Aida Catană, expert senior la European Project Consulting, unde este responsabilă direct de coordonarea elaborării cererilor de finanţare în vederea obţinerii fondurilor europene şi de realizarea de documente în domeniul planificării strategice în context european. Aida Catană a fost selectată în urma unei tender deschis al IDIS.

IDIS „Viitorul” are experienţă extensivă de instruire a reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale. Din subiectele abordate la cursurile instruire IDIS, menţionăm: integrarea europeană, scrierea proiectelor, organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale, finanţele publice şi procesul bugetar local, dar şi managementul serviciilor publice locale şi patrimoniul public.

ue hss (1).jpg

ue hss.JPG