Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, subiect de discutie la Chisinau



 

Un grup de jurnalişti de la Rezina, Comrat, Ciadâr-Lunga şi Chişinău au participat la atelierul tematic „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului în Republica Moldova”, organizat la 2 septembrie de Amnesty International Moldova (AIM) în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Printre temele principale la care s-au referit trainerii Lilia Savciuc (expert AIM) şi Igor Guzun (lector la Universitatea de Stat din Moldova) s-au numărat: istoricul şi logica Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, adaptarea acestora la nivel de ţară şi co-relaţia Drepturile omului – Obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Totuşi, subiectul cel mai discutat de către participanţi şi experţi a fost mediatizarea insuficientă a temelor ce ţin de Obiectivele de dezvoltare ale mileniului.

Astfel, Elena Roman, redactor-şef al ziarului „Cuvântul” de la Rezina, consideră că acest subiect este insuficient abordat de mass-media din Moldova, deoarece puţini sunt jurnaliştii care sunt informaţi la capitolul – „Obiectivele de dezvoltare ale mileniului şi importanţa acestora pentru Moldova”.

În acest context, trainerii au propus jurnaliştilor o listă de elemente-cheie care poate fi utilizată pentru realizarea unui subiect media axat pe Obiectivele de dezvoltare ale mileniului. Printre elementele apreciate de participanţi se numără: o istorie personalizată, relevantă pentru unul dintre obiective (reducerea sărăciei extreme şi a foamei, îmbunătăţirea sănătăţii materne, reducerea mortalităţii copiilor, etc.), realizarea unei fotografii adevărate şi pregătirea materialului jurnalistic din perspectiva drepturilor omului.

Acest atelier va fi urmat de alte 4 ateliere tematice, participanţii fiind încurajaţi să participe la un concurs de materiale jurnalistice care să abordeze tematica drepturilor omului. Cei mai buni autori ai acestor materiale vor avea posibilitatea să efectueze o vizită de studiu în Turcia.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Drepturile omului – jurnaliștii pentru un public informat”, implementat de AIM în parteneriat cu CJI prin intermediul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Sida/Asdi, DANIDA, Fundaţiei Eurasia, USAID şi/sau al Guvernului American.