Moldova a sărbătorit Europa la ea acasă!



altaltaltalt

Sâmbătă, 7 mai, Piața Mării Adunări Naționale, inima Chișinăului a bătut mai tare ca niciodată, căci Moldova a sărbătorit Ziua Europei sub sloganul "Europa este mai aproape".

Un eveniment care a unit sub umbrela sa, copii şi părinţi, prieteni, oficiali autohtoni şi cei europeni şi zeci de oaspeţi ai capitalei, reuniţi în numeroasele activităţi pregătite de organizatori.

Dis-de-dimineaţă, zeci de tineri voluntari, selectaţi pe sprânceană au început amenajrea corturilor şi au transformat spre amiază PMAN într-un veritabil orăşel European.

Programul zilei Europei a adunat într-o horă concerte, dezbateri publice, expoziţii, lecţii de limbi europene, mâncare şi băutură tradiţională ale Moldovei şi ţărilor membre UE, politicieni  din toate partidele,  au fost doar câteva din elementele care au înfrumusețat sărbătoarea. 

La deschiderea oficială a evenimentului, premierul Vlad Filat a felicitat cetățenii Republicii Moldova "Ne urăm forță pentru ca cele propuse să le realizăm".

Nistor Grozavu, primar interimar al Chișinăului, a mulțumit Uniunii Europene pentru asistența în procurarea troleibuzelor, proiectele acordate pentru iluminarea străzilor, renovarea apeductelor, etc. "R. Moldova se află în avangarda intențiilor de aderare la Uniunea Europeană", a declarat acesta. 

Directorul executiv pentru Rusia, Europa de Est si Balcanii de Vest în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, negociator-şef al UE, Miroslav Lajčák, a ținut un discurs în care a vorbit despre ideile lui Robert Schuman din 1950, care au stat la baza fondării UE. "Moldova este o țară europeană. Ziua de naștere a UE este și Ziua de naștere a R. Moldova. Vă urez la mulți ani și să știți că acum muncim activ pentru ca cetățenii R. Moldova să poată călători fără vize în UE și să aibă costuri la bilete avia mult mai ieftine", a conchis invitatul european.

Activităţile ulterioare au marcat o sâmbătă frumoasă în poarta celor prezenţi, căci Orăşelul European a furnizat multe suprize pentru vizitatori, corturile cu proiectele finanţate de UE au oferit o informaţie amplă despre activităţile care le realizează, iar ambasadele ţărilor UE s-au întrecut în concursuri, delicii culinare sau materiale informative pentru a-i impresiona pe moldoveni. De remarcat la acest capitol sunt ambasadele Republicii Federale Germane, Turciei, Franţei, Spaniei, Belgiei, Italiei, Cehiei şi Poloniei care au pregătit corturi gastronomice şi au servit moldovenii cu bucate tradiţionale cu plată şi gratuit. Plini de originalitate au fost şi lituanienii care pe parcursul evenimentului au realizat un Quest cu întrebări despre Lituania, iar câştigătorii au primit premii numeroase, începând cu carneţele gravate Lietuva şi finalizând cu maiouri cu stema acestei ţări.

Atmosferă plăcută şi la ambsadele Finlandei, Danemarcei, Suediei, Bulgariei, Ungariei, Sloveniei, Slovaciei, Ţărilor de Jos, României care au oferit steguleţe, broşuri, baloane şi mai cu seamă multe răspunsuri la întrebările curioşilor.

Și Uniunea Meşterilor Populari din Moldova a avut un cort în PMAN. Au fost expuse obiecte din ceramică tradiţionale, precum clopoţei ornaţi cu stema Moldovei, butoiaşele, strugurii de poamă. 

Ziua Europei la Chişinău a culminat cu un concert de excepţie la care au luat parte artişti autohtoni precum Katy Rain, Gloria, Ionel Istrati, Serj Kuzenkoff, Alexandru Manciu, natan, Katalina, Rusu, Mihai Teodor, Boris Covali feat Cristina Croitoru, Pasha Parfenii, Karizma, surpriza  serii Stefano Nutti (Italia) şi trupa Brainstorm (Letonia).

Acesta este al doilea an consecutiv când Ziua Europei este sărbătorită la Chişinău, anul trecut Delegaţia Comisiei Europene în Moldova şi Primăria CHişinău au dat startul acestui eveniment.

Orăşelul European similar cu cel din Chişinău va fi inaugurat şi la Bălţi în dată de 15 mai 2011.

 

A savurat sărbătoare din plin, Daniel Vodă.