Spiritul valorilor europene penetrează spaţiile moldoveneşti, Dirk Schuebel



altDelegaţia Uniunii Europene a lansat în mod oficial şirul de evenimente de amploare organizate în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei. Spre deosebire de anii precedenţi, evenimente respective se vor desfăşura nu doar la Chişinău, dar şi Bălţi, notează Info-Prim Neo. 

„Anul acesta vor organiza două orăşele europene, unul la Chişinău şi altul în mun. Bălţi. Acesta iniţiativă se înscrie în conceptul nostru de a ne apropia şi mai mult de cetăţenii Republicii Moldova, de a merge şi spre regiuni, pentru a le aduce mai aproape spiritul valorile europene”, a declarat într-o conferinţă de presă miercuri, 4 mai, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel. 

Potrivit lui, la festivităţile de la Chişinău participă 17 state ale Uniunii Europene, care vor prezenta 25 de proiecte finanţate de UE, în cadrul a 13 corturi. La Bălţi vor participa 10 state care vor avea 7 corturi şi vor face prezentarea la 15 proiecte comunitare. 

„Ca şi în anul precedent şi la Chişinău, şi la Bălţi vom organiza şcolile de limbi, unde vizitatorii vor putea învăţa anumite cuvinte, fraze în limbile europene. 
De asemenea vom avea renumitele corturi gastronomice în ambele oraşe şi ambasadorul Italiei m-a informat că o mare cantitate de pastă italiană vine spre Chişinău şi îşi va găsi locul în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Anul acesta cetăţenii moldoveni vor avea şansa de a participa la dezbateri publice, în ambele oraşe – Chişinău şi Bălţi - cu reprezentanţii Uniunii Europene în domeniul politic şi economic, şi cu ambasadori, şi cu oficialităţi politice”, a precizat ambasadorul UE. 

Ca şi anul trecut, festivităţile se vor încheia cu concerte. „Anul acesta avem prezentă formaţia din Letonia „Brainstorm” din Letonia, care a participat şi în anul trecut la festivităţile noastre. Anul acesta va participa şi interpretul italian Stefano Nutti şi alte 12 formaţii vor participa la concerte. La Balţi vor participa 7 formaţiuni artistice inclusiv formaţia „Monarchy” din Marea Britanie”, a spus Dirk Schuebel. 

Pentru prima dată în cadrul acestor festivităţi se va desfăşura Festivalul de Film European care va avea loc în perioada 10-13 mai la cinematograful Gaudeamus din Chişinău. În cadrul acestul Festival va participa actorul britanic Tony Hawks care este şi autorul bestseller-ului „Tenis cu moldovenii”. 

În cadrul evenimentelor programate, 11 ambasadori europeni cu sediul la Chişinău vor avea câte o prezentare în cadrul universităţilor moldoveneşti, vor discuta cu studenţii şi profesorii acestora Uniunea Europeană, despre valorile şi ideile pe care se ţine comunitatea europeană. Ca şi anii precedenţi va fi organizată o cursă de biciclete pe ruta Chişinău-Bălţi-Chişinău. Evenimente festive vor fi organizate, de asemenea, într-un şir de oraşe din Republica Moldova. 

„Ca să subliniez importanţa evenimentului de anul acesta aş vrea să menţionez că reprezentantul special al Uniunii Europene Miroslav Lajcek, director executiv în cadrul serviciului de acţiune externă, va sosi în ajunul acestei sărbători şi va participa la deschiderea oficială a evenimentului la Chişinău, va participa şi în cadrul Orăselului European”, a spus oficialul european. 

La Chişinău evenimentele vor avea loc sâmbăta aceasta, 7 mai, cu începere de la ora 13.00, iar la Bălţi sâmbăta viitoare, 14 mai, cu începere de la 14.00.

 

sursa: www.info-prim.md