Un ghid informativ adresat recruţilor a fost lansat în premieră naţională



Un ghid informativ cu privire la drepturile fundamentale şi obligaţiile cetăţenilor pînă la încorporarea în Forţele Armate a fost lansat marţi, 22 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la sediul Ministerului Apărării.  Lucrarea este întitulată „Ghidul Recrutului

 

 

 

 

 

 

 

 

Un ghid informativ cu privire la drepturile fundamentale şi obligaţiile cetăţenilor pînă la încorporarea în Forţele Armate a fost lansat marţi, 22 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la sediul Ministerului Apărării.

Lucrarea este întitulată „Ghidul Recrutului" şi a fost realizată de Asociaţia „Promo-LEX" în colaborare cu Ministerul Apărării şi Centrul Serviciului Civil din R. Moldova.

Directorul Executiv al Asociaţiei „Promo-LEX", Alexandru Postica, a declarat că publicaţia a fost lansată cu scopul de a creşte cultura juridică a recruţilor.

„Prin intermediul ghidului, recruţii vor afla că pe lîngă serviciul militar în termen, care este obligatoriu, există serviciul civil care nu presupune îndeplinirea serviciului militar sub arme. De asemenea, ghidul prezintă informaţi cu privire la dreptul de a alege altă formă de instruire militară, cum ar fi cea de la catedra militară din cadrul instituţiilor superioare de învîţămînt", a specificat Alexandru Postica.

Şeful Direcţiei personal, colonel Eduard Ohladciuc, a menţionat că ghidul recrutului are o valoare indiscutabilă avînd în vedere că anual la comisiile de recrutare-încorporare sînt luaţi la evidenţă peste 40000 mii de tineri.

„Ghidul recrutului va fi distribuit gratuit de centrele militare în toate raionale republicii. Recruţii vor găsi în acest ghid răspunsuri la foarte multe întrebări, astfel încît aceştia vor putea opta în cunoştinţă de cauză pentru cea mai optimă formă de îndeplinire a serviciului militar în termen", a accentuat Ohladciuc, care a precizat că ediţia electronică a publicaţiei va putea fi descărcată de pe paginile WEB ale Ministerului Apărării www.army.md şi Asociaţiei „Promo-LEX" www.promolex.md .

Ghidul recrutului conţine 48 de pagini şi este tipărit în format A5. Lucrarea este structurată în cinci capitole, plus cîteva anexe cu modele de acte, recomandări, adrese şi informaţii utile. Ghidul are un tiraj total de 5000 de exemplare şi a fost publicat în limbile română şi rusă, respectiv 4500 de exemplare sînt în română, iar alte 500 în rusă.

Ghidul Recrutului este publicat în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră: „Reţea transnaţională pentru protecţia drepturile recruţilor şi militarilor în termen: fortificarea tinerilor în situaţii de discriminare din partea statului" este finanţat de către Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Democraţie şi Drepturile Omului (IEDDO).

 

Persoana de contact din cadrul Ministerul ui Apărării al RM, Locotenent – colonel Alexandru JOSAN

Tel: 25-20-90, E-mail: presamil@army.md

 

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat, Director Executiv Asociaţia Promo-LEX:

Tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md