Program gratuit de formare a bonelor pentru copii de vârstă preșcolară (0-10/11 ani) - WeWorld Moldova



Program gratuit de formare a bonelor pentru copii de vârstă preșcolară (0-10/11 ani) -  WeWorld Moldova

În cadrul proiectului Răspuns de urgență pentru asigurarea necesităților de bază ale refugiaților și comunităților gazdă afectate de criza din Ucraina și Moldova, finanțat de ADH și implementat de organizațiile non-guvernamentale internaționale WeWorld și World Vision în parteneriat cu Colegiul Pedagogic Alexei Mateevici (Chișinău), se anunță un concurs de selectare a candidaților pentru programul de formare a bonelor pentru copii de vârstă preșcolară (0-10/11 ani).

Instruirea se va desfășura cu frecvență fizică și va fi gratuită. Perioada de formare este de 7 săptămâni. Cursurile cu primele grupe vor începe din data de 3.07.2023, de la 9.00 la 14.30. În cazul în care candidatul programului nu are cu cine să își lase copiii, poate apela la serviciile Centrului Comunitar WeWorld Moldova (Chișinău, strada Alexei Mateevici 29 - https://goo.gl/maps/eh6663q6GFKCPgyE7 , detalii la telefon +37360949091). Sunt invitați să participe atât cetățenii moldoveni, cât și cei ucraineni cu reședință în Republica Moldova. Cursurile se vor desfășura fie în limba rusă, fie în limba română, fiind disponibile serviciile unui traducător/interpret. Candidații care vor absolvi cu succes instruirea, vor primi un certificat internațional (în limba română și engleză).

Cursanților li se vor rambursa parțial cheltuielile de transport și de alimentație.

În conformitate cu prevederile standardului profesional din Republica Moldova, un specialist cu calificarea de bonă poate lucra în domeniul îngrijirii, educației și formării copiilor de vârstă timpurie (sugari, grădiniță, școală primară).

Calificarea de dădacă (bonă) se practică în domeniul serviciilor de îngrijire a copiilor sau de către o persoană cu statut de întreprinzător care acționează în mod independent, în baza unui contract direct cu reprezentanții legali/tutorele legal al copilului sau prin intermediul unui operator acreditat care desfășoară activități de identificare/formare și plasare de personal calificat pentru oferirea  serviciilor de îngrijire a copiilor.

Făcând referință, la sfârșitul anului 2022, potrivit Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, în instituțiile de învățământ din țară existau 2.161 de posturi vacante, inclusiv aproape 500 de educatori și învățători în instituțiile preșcolare.

Persoanele interesate să participe la acest program, sunt rugate să acceseze direct link-ul de înregistrare: https://forms.gle/wY6GxPeqd2eqfYaH9 și să completeze chestionarul.

Cetățenii ucraineni și moldoveni selectați vor fi invitați (telefonic) să completeze chestionarul direct la Colegiul Pedagocic Alexei Mateevici

Pentru întrebări și clarificări, vă rugăm să sunați la numărul de telefon +37360949091.