Finantare Nerambursabila



Ce este o finantare nerambursabila?

 

Finantarea nerambursabila este o subventie acordata (de stat, de o organizatie etc.) unei persoane sau unei institutii, insa acesti "bani gratuiti" nu se adreseaza tuturor.

Aceste resurse sunt destinate pentru o categorie speciala de organizatii: ONG-uri, firme, institutii publice etc. care pot contribui in cea mai mare masura la atingerea unor obiective generale (economice, sociale, culturale). Astfel, deducem ca granturile sunt o suma de bani acordata pentru un anumit program sau proiect in diverse domenii de activitate. Aceasta este o forma specifica de finantare, pe baze competitive, criteriile in baza carora se selecteaza proiectul care urmeaza a fi finantat sunt stabilite la alegerea finantatorului.
 
Termenul de finantare nerambursabila se utilizeaza ca fiind  un echivalent romanesc al termenului de grant - respectiv acel sprijin financiar pentru programe/proiecte specifice (cu obiective, activitati si rezultate bine definite) si nu trebuie sa confundam acest termen cu cel de "subventie" destinata unei institutii.
 
Finantarile nerambursabile sunt destinate sprijinirii desfasurarii unor activitati:

  • importante pentru anumite segmente ale societatii sau pentru dezvoltarea de ansamblu a organismului economic si social;
  • din domenii pentru care, din cauza situatiei conjuncturale, nu exista resurse financiare suficiente accesibile in mod curent (de exemplu, reabilitarea infrastructurii in regiuni sarace, recalificare profesionala, sprijinirea dezvoltarii sectorului ONG in calitate de partener al autoritatilor publice) sau din domenii in care exista in mod traditional o nevoie de resurse financiare mai mare decit disponibilitatile (de exemplu, activitatile cu caracter social).

 

Sinonim: Grant

 

Linkuri utile:

Finantari nerambursabile pentru ONG (Monitorul Civic)

Finantari nerambursabile oferite de Guvenrul SUA (Engleza) 

Finantari nerambursabile oferite de Uniunea Europeana (Engleza)