Proiectul „ACTIV: ACȚionează Împotriva Violenței” – model de implicare a copiilor în identificarea soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă



Proiectul „ACTIV: ACȚionează Împotriva Violenței” – model de implicare a copiilor în identificarea soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă

Violența este una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă copiii și care le pune în pericol sănătatea fizică și cea mentală, iar o mare parte dintre cazurile de violență se întâmplă în mediul școlar.

În 2021, Reprezentanțele din România, Moldova și Ucraina ale Fundației Terre des hommes și-au unit forțele pentru a colabora într-un proiect unic pentru a aduce schimbări pozitive privind violența de gen în 25 de școli din cele trei țări – „ACTIV: Acționează Împotriva Violenței”.  (În 2022, din cauza războiului, Ucraina s-a retras din proiect.)

În Moldova, beneficiare ale proiectului au fost cinci instituții de învățământ din țară: Liceul Teoretic Visoca (r. Soroca), Gimnaziul Trinca (r. Edineț), Liceul „Prometeu”, s. Grozești (Nisporeni), Gimnaziul Făleștii Noi (Fălești), Liceul Teoretic Ștefănești (Florești).

Unul dintre obiectivele proiectului a fost implicarea copiilor în toate etapele proiectului, de la analiza situației la implementarea de acțiuni concrete de schimbare a climatului școlar și reducerea violenței în bază de gen. Astfel, pe parcursul celor doi ani de proiect, elevii au participat la conceptualizarea și implementarea activităților.

La începutul anului 2022, în cele 25 de școli din Moldova, România și Ucraina participante în proiectul ACTIV, Terre des hommes a realizat o cercetare privind stereotipurile și normele de gen ce cauzează violența între elevi. Analiza situației din școli a avut loc prin consultări cu copiii și cadrele didactice. În baza cercetării Terre des hommes a realizat un plan de acțiuni care să contribuie la schimbarea climatului școlar în cele cinci instituții partenere din Moldova, care au prevăzut o serie de activități:


Instruiri pentru elevi

În perioada februarie - mai 2022, 80 de elevi, membri ai Comitetelor Consultative ale Copiilor din cele cinci școli din Moldova, au participat la o serie de instruiri  privind drepturile copilului, dezvoltarea armonioasă a elevilor și crearea unui mediu sigur, cooperant și prietenos în școală. Sesiunile la care au participat elevii s-au desfășurat în format online și offline, iar metodologia de instruire a fost realizată în baza cercetării privind violența de gen în școlile partenere ale proiectului.


Evaluarea climatului școlar de către elevi

Tot în 2022, consiliile elevilor din cele cinci școli au realizat o evaluare a climatului școlar. Elevii și-au propus  să afle cât de prietenoasă este școala lor, cât de incluziv și tolerant este mediul și ce acțiuni ar fi necesare pentru o ameliorare a situației. Pentru această evaluare, au implicat, în total, peste 864 de colegi de-ai lor, care au participat la sondaj.


Campania „ACTIV – ACȚionează Împotriva Violenței!”

Timp de 15 zile (21 noiembrie – 9 decembrie 2022), elevii din cele cinci școli au desfășurat campania „ACTIV – ACȚionează Împotriva Violenței!”, organizând diverse activități pentru a atrage atenția comunității școlare asupra fenomenului violenței. Aceștia au implicat colegii lor și profesorii în discuții despre climatul școlar și cum îl pot face toți împreună unul pozitiv și sigur pentru toată lumea. Printre activitățile organizate de elevi s-au regăsit flash mob-uri, teatru forum, vizionare de film, Ziua Panglicii Albastre, Panoul cu emoții, Zona protecției, Ziua prieteniei, provocarea zilei „Îmbrățișează 5 persoane”, campania „Dăruiește un zâmbet”.

„Participând la campania ,,ACTIV m-am simțit foarte bine, am învățat să cooperăm pentru organizarea activităților de promovare a non-violenței și, de asemenea, mi-a făcut plăcere să fac parte din această echipă. Am învățat lucruri importante care cred că m-au schimbat și m-au influențat să fiu mai bun”, a mărturisit Valeriu Colesnic, 14 ani, elev la  Gimnaziul Trinca (Edineț), echipa „Winners”.

La organizarea activităților din campanie din cele cinci școli s-au implicat 82 de elevi, iar, în total, au beneficiat 1285 de copii (712 băieți și 573 fete). Scopul campaniei a fost atât promovarea mesajelor pozitive de combatere a violenței în mediul școlar, cât și consolidarea echipelor de elevi, pentru a-i ajuta să dezvolte o serie de inițiative planificate pentru anul următor.

„Această campanie a fost despre puterea copiilor de a găsi soluții pentru o serie de probleme reale cu care se confruntă. Ei au nevoie să fie văzuți și implicați, iar când asta se întâmplă, devin o forță. I-am asigurat că noi, adulții, suntem alături ei și, când au avut nevoie, au apelat la Tdh sau la profesorii coordonatori, dar, în mare parte, le-a reușit să planifice, organizeze, realizeze și chiar să își evalueze munca pe cont propriu”, spune Inna Stoian, coordonatoarea proiectului pentru Moldova, Tdh Moldova.


Cinci inițiative de schimbare a climatului școlar

În perioada martie – aprilie 2023, elevii din școlile ACTIV din Moldova au planificat și implementat inițiative prin care și-au propus să contribuie la crearea unui climat școlar pozitiv. Copiii au amenajat spații prietenoase, au organizat pauze „altfel”, precum și activități de conștientizare și sensibilizare care, ca rezultat, să ducă la reducerea cazurilor de violență în bază de gen între elevi.

Printre activități s-au mai regăsit:

  • ateliere pentru preșcolari privind prevenirea violenței între elevi;
  • activități de la egal la egal pentru semeni;
  • activități de grup pentru părinți;
  • galerii de fotografii „violenta prin ochi de copil”;
  • falsh-mob-uri.

De asemenea, în fiecare dintre cele cinci școli  elevii din grupurile de inițiativă au amenajat spații prietenoase pentru colegii lor:

  • Clubul de carte ,,În lumea romanelor adolescentine”, Liceul Teoretic Visoca (r. Soroca)
  • „RECREAȚIA altfel”, Gimnaziul Trinca (r. Edineț)
  • „Spațiu prietenos pentru fiecare”, Liceul „Prometeu”, s. Grozești (Nisporeni)
  • Zona de odihnă „Un loc pentru fiecare”, Gimnaziul Făleștii Noi (Fălești)
  • „Centrul de activism și agrement fidel tinerilor”, Liceul Teoretic Ștefănești (Florești)

„În această perioadă m-am simțit extraordinar de bine, cu gândul că tot ce facem noi îi influențează poitiv și pe cei din jur. Datorită proiectului ACTIV am lucrat cu elevii din alte clase pentru prima dată, ceea ce m-a ajutat să-mi depășesc frica de a nu fi suficient de bună într-un colectiv cu persoane pe care nu le cunoșteam”, a mărturisit Sofia Melnic, 12 ani, elevă la Gimnaziul Falestii Noi, Fălești.

Implicarea copiilor în identificarea problemelor cu care se confruntă, precum și identificarea și implementarea soluțiilor pentru acestea, este o modalitate de a contribui la creșterea unei generații de cetățeni activi civic și responsabili social. Copiii știu de ce au nevoie, este important ca adulții să le ofere spațiu să se exprime și să îi susțină în realizarea ideilor lor. Anume acest model, aplicat în proiectul „ACTIV – ACȚionează Împotriva Violenței!”, le-a făcut copiilor vocea auzită și și-a dovedit eficiența.


Proiectul ACTIV a fost derulat, între 2021 – 2023, de Fundația Terre des hommes Elveția (România), în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Fundației Terre des hommes Lausanne – Elveția și Separate Division of Terre des hommes Foundation in Ukraine, beneficiind de o finanțare în valoare de 194.067 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!


Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens, #EEANorwayGrants