Tocătorul de crengi – un echipament util pentru valorificarea deșeurilor organice



Asociația Femeile în Dezvoltarea Durabilă a Moldovei (WiSDOM) a implementat recent proiectul Râuri mai curate - mări mai curate (CRoCuS) din cadrul Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, proiect gestionat de către un consorțiu de 5 parteneri: fundația Earth Forever (Bulgaria), asociația WiSDOM și asociația Ecotox (Republica Moldova), Mama-86 Nova Kakhovka (Ucraina) și primăria Oancea (România).

Scopul proiectului a fost: creșterea gradului de conștientizare și implementarea instrumentelor inovatoare, a bunelor practici și a parteneriatelor în Republica Moldova, România, Bulgaria și Ucraina privind prevenirea, reducerea și reciclarea deșeurilor din râuri. Promovarea practicilor de management durabil al deșeurilor a fost realizat prin implementarea unor instalații demonstraționale, cât și prin procurarea unor echipamente meninte pe de o parte să reducă volumul de deșeuri, și în același timp să producă un material valoros pentru sol, cum ar fi mulciul.

Astfel, grație proiectului CRoCuS, asociația WiSDOM a procurat un mărunțitor de crengi, pe bază de benzină - Tehnoworker TC 15 B - fiind donat  instituțiilor publice (primărie, școală) din satul Slobozia Mare, Cahul. WiSDOM a organizat instruirea privind utilizarea echipamentului, care la moment este utilizat cu succes de către primăria Slobozia Mare în scop de curățare și amenajare a teritoriului din apropierea primăriei, parcului și celui din regiunea lacului Beleu sau a râului Prut.

Este important pe viitor implementarea unor proiecte care axate pe procurarea unor astfel de echipamente de capacitate mai mare, care ar permite gestionarea resturilor organice (crengi, ciocleji, resturi de viță de vie, floarea soarelui) la nivel de comunitate, astfel ca regiunile din zona râurilor să fie mai curate sau arderea să nu fie unica soluție pentru a scăpa de aceste deșeuri. 

Având în vedere problemele ce țin de degradarea solului, insuficiența apei din sol, deteriorarea structurii solului, mulciul obținut prin mărunțirea resturilor organice folosind tocătorul de crengi este utilizat pentru protecția stratului de sol, deoarece permite conservarea apei din sol și împiedică evaporarea în perioadele cu temperaturi ridicate. Mulciul mai este aplicat și ca strat de izolație termică la nivelul solului, împiedicând supraîncălzirea acestuia iîn zilele caniculare, dar și înghețurile timpurii toamna sau cele târzii - primăvara. Dat fiind faptul că rumegușul din lemn obținut prin utilizarea tocătoarelor de crengi este bogat în carbon, acesta poate fi amestecat cu material bogat în azot (de exemplu: resturi alimentare, deșeuri animaliere) și compostat. Aplicarea compostului permite îmbunătățirea structurii și componenței microbiologice a solului.

Un aspect important al proiectului CRoCuS a fost și faptul că în cadrul parteneriatului s-a realizat un schimb de bune practici privind utilizarea echipamentului în cadrul unor ateliere organizate de către partenerii consorțiului. Există speranța ca pe viitor parteneriatul stabilit va veni cu noi inițiative pentru extinderea experienței la o scară mai largă.

Proiectul CRoCuS este implementat în cadrul Programului Bazinul Mării Negre 2014-2020, fiind finanțat de Uniunea Europeană.