„Copii egali – șanse egale”: micuții din comuna Pîrlița vor avea un teren de joacă nou amenajat



Primăria comunei Pîrlița, din raionul Ungheni, este una din cele șase primării ale cărei inițiativă a fost susținută în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”. În localitate cresc peste 200 de copii care până nu demult nu aveau un spațiu pentru petrecerea timpului alături de părinți. Prin intermediul Proiectul „Copii egali – șanse egale” a fost amenajat un nou teren de joacă. Pentru realizarea proiectului, AO „Institutum Virtutes Civilis” a contribuit cu aproape 40 mii lei.

Primara localității, Ludmila Nistor, a precizat că proiectul a reprezentat pentru localitate inclusiv un exercițiu de solidaritate civică. Majoritatea sătenilor au donat bani pentru amenajarea terenului de joacă. De asemenea, foarte mulți s-au implicat în lucrările de vopsire sau plantare a florilor din preajmă. „Patru kilometri trebuiau să parcurgă părinții cu copiii din regiune dată pentru a ajunge la parcul central. Acest proiect era mai mult ca necesar. Mă bucur că s-a implicat grupul de inițiativă al părinților. Sper că oamenii se vor implica și în activității de păstrare a acestui loc. Este important să amenajezi, dar la fel de important este să păstrezi. Acest parc are loc de extindere, tot aici va fi amenajat un teren de volei și o bibliotecă în aer liber”, a menționat Ludmila Nistor, care a dat asigurări că va încerca să multiplice acest proiect în mai multe regiuni ale comunei Pîrlița.

Realizarea proiectului „Copii egali – șanse egale” a fost posibilă inclusiv datorită sprijinului oferit de AO „Institutum Virtutes Civilis” și AO Centrul „Contact-Cahul”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”. Managera de proiect, Olesea Plămădeală, a îndemnat locuitorii din Pîrlița să investească în continuare în îmbunătățirea condițiilor pentru copii. „Ei sunt viitorul nostru. Este necesar să le oferim un exemplu pozitiv, astfel încât să crească armonios. De asemenea, un spațiu amenajat pentru ei reprezintă un loc în care să poată interacționa, atât fetele, cât și băieții. Ne bucurăm să știm că sunt localități care își doresc să investească în viitoarea generație”, a atras atenția Olesea Plămădeală.

Proiectul „Copii egali – șanse egale” a urmărit și sprijinirea familiilor refugiate din Ucraina, a precizat Andrei Chiorescu, președintele AO „Inovații Sociale”: „Când a apărut această finanțare un indicator era să includem ca beneficiari persoane refugiate din Ucraina. Noi am studiat localitățile rurale din raionul Ungheni, unde sunt cei mai mulți refugiați. În Pîrlița la vremea respectivă erau circa 50 de persoane. După care am încheiat un acord de colaborare cu primăria. Ne-am gândit să construim un mic părculeț, iar administrația locală ne-a menționat că ei deja au prevăzut amenajarea unuia, am căzut de acord să unim inițiativele și să construim un parc mai mare”, a precizat Andrei Chiorescu.

Această activitate este realizată de către Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality