Un startup din Moldova construiește case eficiente energetic din materiale durabile



Schimbările climaterice din ultimele decenii și poluarea mediului înconjurător  continuă să fie cele mai mari provocări ale generației noastre. În contextul crizei energetice și a gazului atestate la nivel mondial, oamenii caută soluții care să prevină riscurile ecologice. Una dintre ele o constituie energia regenerabilă, care este o sursă alternativă pentru diversificarea ofertei de energie și reducerea dependenței de substanțele poluante, cele din urmă fiind „motor de căldură” pentru domeniul industrial și cel al producerii. Ideea de utilizare a resurselor regenerabile prinde contur și în Republica Moldova, iar unele startupuri fac primii pași spre această tendință. Cu suportul Centrului de Inovație DEX din Republica Cehă, în cadrul programului „Startup Moldova”, 6 startupuri din domeniul tehnologiilor ecologice au participat la programul de accelerare „Moldova Power Accelerator”, în cadrul căruia au dezvoltat servicii și produse powertech prietenoase mediului. Câștigătoarea programului a fost desemnată compania „Uniqa Wall Systems & Construction”, specializată în construcția caselor din materiale ecologice.

Locuințe ecologice construite în trei luni

„Uniqa Wall Systems & Construction” este un startup care de mai bine de cinci ani produce și asamblează panouri prefabricate, cu ajutorul cărora sunt construite un nou tip de locuințe: eficiente energetic. Locuințele izolate corect contribuie la reducerea costurilor de întreținere și la o calitate mai bună a aerului din încăperi.

La fel, casele de tip nou reduc considerabil emisiile de dioxid de carbon, în condițiile în care 28% din emisiile globale de dioxid de carbon provin din consumul de energie în locuințe. Pentru construcția caselor ecologice sunt utilizate tehnologii inovative olandeze și materiale durabile cu zero deșeuri. Locuințele produse în Republica Moldova sunt exportate în țări europene precum: Olanda, Germania, România și Elveția.

Anatol Malancea, cofondator „Uniqa Wall Systems & Construction”: „Am fost bucuroși să fim acceptați ca și echipă pentru această experiență unică de a putea vedea afacerea noastră cu „ochi de vultur”. Suntem recunoscători echipei de organizatori, mentori, facilitatori, participanți și investitori care au asigurat un mediu foarte productiv și instrumente utile. În aceste săptămâni, am urcat câteva trepte importante în dezvoltarea afacerii.”

Parteneriat pentru încurajarea startupurilor PowerTech

„Uniqa Wall Systems & Construction”, alături de alte 5 startupuri din domeniu, a participat timp de 10 săptămâni la un program de accelerare a afacerii, beneficiind de expertiză, mentorat și ghidare din partea experților internaționali de la Centrul de Inovație DEX din Republica Cehă, precum și a experților din Republica Moldova. Prin participarea la program, reprezentanții startupului au urmărit creșterea performanțelor afacerii, dobândirea de noi competențe, atragerea mai multor clienți și a noilor investiții. Ca urmare a participării la programul de accelerare a afacerii , startupul urmează a fi inclus în rețeaua europeană de companii cu modele de afaceri scalabile.

Jan Kubalik, CEO, Centrul de Inovație DEX din Republica Cehă: „Suntem încântați de faptul că am reușit să conectăm aceste startupuri promițătoare, cu potențial de creștere nu doar la nivel local, dar și în Europa Centrală și de Est. Prin astfel de programe, ideile inovative au mai multe oportunități de a fi cunoscute, de a beneficia de susținerea financiară a investitorilor și de a se transforma în afaceri prospere.”

Ana Chirița, Directoarea Proiectului Tekwill: „Prin utilizarea inteligentă a resurselor regenerabile putem asigura o dezvoltare accelerată a țării, iar tehnologiile inovaționale ne pot ajuta în acest sens. În cadrul programului „Startup Moldova”, încurajăm afacerile din sectorul privat să implementeze și să dezvolte practici care implică utilizarea tehnologiilor, pentru a contribui la dezvoltarea economică a Moldovei, dar și pentru a preveni pericolele ecologice. Inovațiile utilizate în producerea energiei regenerabile pot aduce îmbunătățiri remarcabile în toate domeniile de activitate, acesta fiind unul dintre obiectivele noastre, pe care tindem să îl realizăm prin intermediul programelor pe care le susținem .”

Moldova Power Accelerator a fost organizat în cadrul verticalei „Power Tech” – un amplu program destinat antreprenorilor care dezvoltă soluții pentru domeniul energiei regenerabile. Aceasta reprezintă o platformă ce conectează diferiți actori din industrie și creează punți de colaborare pentru dezvoltarea cercetării și inovațiilor. Verticala cuprinde mai multe programe de integrare a tehnologiilor în domeniul energiei durabile, printre care și un laborator creat la Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul programului „Startup Moldova”, cu suportul proiectului TEKWILL, susținut de USAID și Suedia.

Despre TEKWILL

Cu susținerea USAID și a Suediei, „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.