Cristina Chifa - antreprenoarea din Sîngerei care vrea să reîntoarcă acasă băștinașii plecați peste hotare prin crearea locurilor de muncă



cris kf 3Mere, căpșuni, portocale, roșii, piersici, pere, cireșe – toate deshidratate şi la mare căutare pe piața moldovenească şi nu doar, mai ales în perioada rece a anului. Sunt doar câteva dintre produsele cu care-și surprinde clienții Cristina Chifa din orașul Sîngerei. Antreprenoarea și-a lansat afacerea după ce a aplicat la „Fondurile de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești”, gestionat de Asociația Obștească „Consens Sângerei” și a obținut un grant din partea Uniunii Europene și Suediei.

cris kf„Fructele şi legumele uscate sunt o alternativă în timpul iernii, când în magazine găsești doar produse exportate”, spune Cristina Chifa, tânăra întreprinzătoare din Sîngerei care şi-a deschis o afacere în localitatea de baștină, după doi ani de muncă peste hotare. „Comercializez legumele și fructele deshidratate mai mult prin intermediul rețelelor de socializare. Produsele ajung la consumatorii din toată țara, dar și la cei de peste hotare. Colaborez și cu câteva companii și Asociații Obștești, în special din Chișinău. Totodată, produc și cutiuțe cu fructe sau legume deshidratate, care pot fi dăruite în calitate de cadou. Pe viitor, îmi propun să elaborez seturi de fructe deshidratate pentru mic-dejun. Dar asta presupune și cheltuieli financiare. Vreau ca și ambalajul să fie ecologic și frumos, menționează fondatoarea afacerii”, Cristina Chifa.
Produsele antreprenoarei sunt sănătoase, fără adaosuri şi conservanţi. Cristina Chifa reușește să deshidrateze și până la 20 de kg de fructe pe zi. Toate produsele agricole sunt cumpărate de la oamenii din regiune. „Gustul fructelor şi legumelor uscate depinde de calitatea acestora. Cu cât produsele pe care le punem la deshidratat sunt mai bune, cu atât mai gustoase vor fi acestea”, adaugă tânăra.

Fructele și legumele uscate și deshidratate se bucură de o popularitate crescută în rândul consumatorilor preocupați de proprietățile nutritive ale alimentelor și de beneficiile lor pentru sănătate. Antreprenoarea are idei revoluționare prin care vrea să renască unele tradiții date uitării. „Inspirația mea din Anglia, care însă necesită o investiție foarte mare, o reprezintă agudele deshidratate cu ciocolată. Sunt foarte gustoase și favorizează reintroducerea tradiției de creștere a viermilor de mătase, care ar putea fi o atracție turistică în Republica Moldova”, spune Cristina Chifa.

Din grantul de 790 de euro, din partea Uniunii Europene și Suediei, pe care l-a obținut sub îndrumarea A.O. „Consens Sângerei” care implementează proiectul „Fondurile de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești”, tânăra de 30 de ani a reușit să procure un deshidrator de fructe și un tocător de bucătărie. Utilajele îi ușurează semnificativ munca și-i garantează profit. „Atunci când am primit creditul, afacerea era înregistrată doar juridic. Utilajele pe care le-am procurat prin intermediul grantului m-au ajutat extrem de mult. Sunt foarte utile, nu ocupă mult spațiu, nu consumă multă energie și nici nu produc zgomot”, spune antreprenoarea din Sîngerei.
cris kf 4Tânăra este decisă să contribuie la dezvoltarea regiunii din care provine, în special la modernizarea satului de baștină al bunicii sale, Sângereii Noi, prin procurarea unui lot de pământ pe care vrea să construiască o mini-fabrică de producere a fructelor și legumelor deshidratate. Acum, își desfășoara activitatea într-o încăpere din propriul apartament. „Anul acesta am procurat un lot de pământ în sat, pentru a construi mini-fabrica. Vreau să am și un impact local, mi-am pus ca scop să dezvolt acest sat prin crearea locurilor de muncă, iar din această toamnă voi începe lucrările de construcţie. Vreau să reîntorc acasă cel puțin doi moldoveni nevoiți să muncească peste hotare prin crearea locurilor de muncă”, afirmă beneficiara de grant.
cris kf 6Tânăra este convinsă că moldovenii își pot schimba deprinderile alimentare nesănătoase, dacă au alternative gustoase, iar fructele și legumele deshidratate sunt cele mai indicate produse în acest sens.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.