Uniunea Europeană și Suedia ajută tinerii din Sîngerei și Șoldănești să-și creeze sau dezvolte o afacere



iAu decis să rămână în țară pentru a-și lansa o afacere și a deveni utili societății în care trăiesc. Vorbim despre tinerii din Sîngerei și Șoldănești, care, ghidați de Asociația Obștească „Consens Sîngerei”, au reușit să-şi transpună în practică ideile de crearea sau dezvoltare a unui business. Granturile oferite de Uniunea Europeană și Suedia, în cadrul proiectului „Fondurile de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești” i-au ajutat să-și eficientizeze munca, reducă cheltuielile, doteze întreprinderile cu utilaje performante dar și să creeze locuri de muncă în comunitățile lor.

222Serghei Vieru deține o livadă de piersici, una de cireșe și alta de prune în raionul Sângerei. Tânărul antreprenorul din satul Coșcodeni a adunat în acest an prima recoltă de fructe. El spune că a fost surprins de rapiditatea cu care a reușit să-și realizeze marfa. A reușit să vândă 4 000 kg de piersici în doar câteva zile la piața din Bălți. Cireșele și prunele au fost exportate. „Livada de piersici se întinde pe o suprafață de aproximativ 7 ha, cea de cireșe pe 4 ha, iar livada de prune pe 4 ha. Este foarte important ca tinerii să se implice, doar aşa putem contribui la dezvoltarea localităţilor, în particular, şi a întregii ţări, în general”, afirmă antreprenorul.

Tânărul de 27 de ani a fost ajutat de A.O „Consens Sîngerei” să aplice la proiectul „Fondurile de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești”, implementat de Fundația Est-Europeană, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei. Serghei Vieru a reușit să obțină un credit de 1537 euro, cu ajutorul căruia a procurat o freză de afânat solul la rădăcina copacilor. Achiziția i-a redus semnificativ cheltuielile.

unnamed„În primul rând, a redus semnificativ lucrul manual. Până acum, eram nevoiți să angajăm oameni care să se ocupe de aceste lucrări. Procedura de afânare a solului este foarte importantă pentru o recoltă bogată, contribuie la menţinerea umezelii în sol. Cunoștințele și informațiile pe care le-am obținut la instruiri sunt foarte importante pentru mine, m-au ajutat să previn anumite riscuri și cheltuieli inutile. Grantul a venit la momentul când aveam cea mai mare nevoie de el. Trebuia să achit o parte din plata pentru utilaje și pot spune că acest suport a fost ca o gură de aer”, spune beneficiarul de grant.

Și Igori Lisa, un antreprenor din Olișcani, Șoldănești, a fost ajutat de A.O. „Consens Sîngerei” să aplice la acest proiect pentru a-și dezvolta afacerea. Tânărul deține o fermă de bovine. În prezent, are 26 de capete și obține profit din laptele pe care-l comercializează. Grantul de 1487 euro, pe care l-a obținut din partea Uniunii Europene și Suediei, l-a ajutat să procure un distribuitor de îngrășăminte și o stropitoare, dispozitive foarte necesare pentru prelucrarea pământului pe care crește furaje pentru animale. „Aceste utilaje agricole ne uşurează foarte mult munca. Anterior, trebuia să achit pentru aceste servicii, dar acum pot să fac economii şi să efectuez aceste lucrări agricole contra cost, pentru alţi fermieri. Reuşesc să cultiv grâul, lucerna, porumbul mult mai uşor. Acest suport m-a ajutat să-mi menţin afacerea. Acum, planific să deschid un punct de colectare a laptelui. Toţi banii pe care-i economisesc îi investesc în ferma de bovine”, menţionează Igori Lisa.

În cadrul proiectului „Fonduri de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești” 15 tineri din cele două raioane au obținut finanțare pentru a-și lansa sau extinde businessul.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.