Antreprenoarea Galina Oprea din raionul Ștefan Vodă dă o nouă viața hainelor uzate



O mașină de cusut, un surfilator, o masă pentru călcat, ață și foarfece. Toate dispozitivele fac parte din micul atelier al Galinei Oprea din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă. Antreprenoarea a reușit să-și creeze o afacere cu suportul A.O. „Asociației de Dezvoltare Durabilă Generația Pro”, care a ajutat-o să beneficieze de un credit nerambursabil, din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul „Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă”. Proiectul este implementat de Fundaţia Est-Europeană.

104412360 1412064418977224 2093323276897970994 nZilele Galinei Oprea încep în micul atelier amplasat în Casa de Cultură din centrul localității. Cu multă dibăcie și atenție, antreprenoarea conferă hainelor uzate un nou aspect, iar celor care trebuie ajustate - o nouă formă. După ce a activat mai mulți ani la o întreprindere de cusătorie din Ștefan Vodă, meșterița a decis să-și aplice măiestria în localitate. „Nu am visat niciodată că voi gestiona o afacere în acest domeniu. Îmi place mult ceea ce fac. Atelierul și-a deschis ușile chiar în perioada pandemiei, de aceea nu am avut prea multe solicitări. Acum însă, zilnic primesc și câte trei comenzi. Oamenii din localitate nu mai sunt nevoiți să meargă la Ștefan Vodă pentru a-și repara hainele. Astfel, economisesc timp și bani” afirmă antreprenoarea.
Galina Oprea şi-a deschis afacerea după ce a aplicat la „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă”, gestionat de A.O. „Asociația de Dezvoltare Durabilă Generația Pro”. Tânăra a reușit să obțină un grant de 1250 de euro din partea UE și Suediei, prin intermediul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană. „Este ca și cum cineva ți-ar unge pâinea cu unt și ți-ar pune-o pe masă, doar pentru a o mânca. Cel mai mare suport l-am primit din partea organizaţiei, care m-a îndrumat pe tot parcursul drumului. M-a ajutat foarte mult și familia. Toată lumea din localitatea mă încurajează să merg mai departe, să nu cedez. Iar primăria mi-a pus la dispoziție spațiul în care îmi desfășor activitatea. Până acum, nu am achitat niciun ban pentru chirie”, spune emoționată Galina Oprea.
„Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă” are menirea de a ajuta și impulsiona tinerii să-și dezvolte o afacere acasă. „În total, au fost create sau dezvoltate șase afaceri în domeniul serviciilor auto, croitorie, producerea jocurilor intelectuale și apicultură. Incubatorul de Afaceri Ștefan Vodă contribuie la implementarea acestui Fond”, menționează coordonatoarea de proiecte a A.O. „Asociației de Dezvoltare Durabilă Generația Pro”, Adelina Barbăneagră.
Galina Oprea spune că atelierul de croitorie o face să se simtă utilă și împlinită. Acum, cel mai mult își dorește să creeze cel puțin un loc de muncă, pentru a oferi posibilitatea, cel puțin, unui localnic să-și câștige existența în sat, lângă cei dragi. Antreprenoarea este convinsă că omul este cel care sfințește locul și că fiecare dintre noi poate contribui la dezvoltarea localității, prin implicare.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.