Tinerii din raionul Ștefan Vodă își fac vocea auzită prin implicare!



Instalarea filtrelor de apă în școli, plantarea pomilor în spațiile verzi și amenajarea sau dotarea sălilor de fitness cu echipamente sportive. Sunt doar câteva dintre inițiativele implementate de elevii și tinerii din raionul Ștefan Vodă cu suportul A.O. „Asociației de Dezvoltare Durabilă Generația Pro”, care i-a ajutat să obțină mini-granturi. Totodată, cu ajutorul financiar al UE și Suediei, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene, organizația a creat „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă”, prin intermediul căruia a impulsionat șase beneficiari să-și lanseze sau extindă o afacere. 
IMG 6273Mai mulți tineri din orașul Ștefan Vodă au procurat încălțăminte sportivă pentru 13 minori din Centrul pentru copii în situații de risc din localitate, după ce A.O. „Asociația de Dezvoltare Durabilă Generația Pro” i-a ajutat să obțină un mini-grant de peste 4000 de lei. Totodată, cu ajutorul organizației, în curtea Gimnaziului din Slobozia a fost amenajat un spațiu pentru dezvoltarea fizică a copiilor şi tinerilor. Tot Asociația a fost cea care a încurajat elevii din satul Cioburciu să editeze un ziar prin care să-și facă vocea auzită.
„Timp de 5 ani am reușit să finanțăm 49 de proiecte în cadrul „Programului de Granturi Mici”. Toate aceste proiecte au fost implementate prin intermediul unui proiect implementat, al cincilea an consecutiv, cu suportul Fundației Est-Europene și al Guvernului Suediei, cu ajutorul financiar al Consiliului Raional. Astfel, ne propunem să mobilizăm și să încurajăm participarea tinerilor și a voluntarilor în dezvoltarea socio–economică a comunităților”, spune coordonatoarea de proiecte a Asociației, Adelina Barbăneagră.
Acum, locuitorii din Olănești și Crocmaz se bucură de o alee a prieteniei după ce elevii din cele două școli au plantat flori și copaci. „Au fost plantați aproximativ 500 butași de trandafiri dintre care 350 în curtea Liceului ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu’ ’din Olănești și 150 la Gimnaziul ,,Ecaterina Malcoci” din Crocmaz. Tot aici au fost instalate și șase bănci și sădiți mai mulți puieți”, mai adaugă Adelina Barbăneagră.
IMG 6276Recent, ONG-ul a creat „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ştefan Vodă”, cu suportul financiar al UE și Guvernului Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. Incubatorul de Afaceri din Ştefan Vodă este un partener de încredere în implementarea acestui proiect.
„Noi am reușim să ghidăm peste 30 de tineri în inițierea, dezvoltarea și planificarea afacerii și să oferim granturi pentru șase antreprenori. Patru dintre ei au beneficiat de câte 3000 euro, iar alți doi de câte 1250 și respectiv 1750 euro. Valoarea proiectului este de 45 de mii de euro. Au fost create și dezvoltate afaceri în domeniul serviciilor auto, croitorie, producerea jocurilor intelectuale, apicultură. Beneficiarii au între 25 și 35 de ani. Până acum, acești antreprenori au reușit să creeze 8 locuri de muncă”, punctează reprezentanta A.O. „Asociației de Dezvoltare Durabilă Generația Pro”.
Inițiativa europeană a impulsionat autoritățile din regiune să analizeze necesitatea finanțării unui fond raional de antreprenoriat. „Noi mizăm pe continuarea acestui proiect, care reprezintă o premieră pentru raionul Ștefan Vodă. Mulți primari au apreciat și conștientizat importanța unui asemenea fond și au venit cu inițiativa de a crea un astfel de mecanism de susținere a tinerilor la nivel raional. Datorită suportului european, am ajutat tinerii din Ștefan Vodă să contribuie la dezvoltarea localităților din care fac parte. Investind în tineri, investim în viitor”, spune Adelina Barbăneagră.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.