Vasile Ernu discută despre problemele ghetoizării în Chișinău și viitorul Moldovei în podcastul Mai Departe



Chișinău, 1 iunie 2023 - În ediția #96 a podcastului “Mai Departe” cu Artur Gurău, scriitorul și publicistul Vasile Ernu a ridicat problema creșterii ghetoizării în Chișinău, un subiect care a stârnit multe dezbateri în ultimul timp.

Introduceti

Vasile Ernu a descris situația din capitală drept o ghetoizare de lux, o situație în care se construiesc cartiere exclusiviste, cu acces limitat și amenități reduse. El a subliniat importanța locurilor publice și accesului la infrastructura publică, precum grădinițe, școli, spitale și parcuri.

Ernu a declarat, Când te muți undeva să trăiești, vezi să nu te muți în iad. Câte minute faci până la grădiniță? Cât faci până la școală? Ai parc? Câte minute faci până la parc? [...] E important să înțelegem funcția locurilor publice, ce înseamnă accesul la infrastructura publică, școala, grădinița, spital. Dacă eu trebuie să duc copilul de 2 ori pe zi, eu trebuie să trăiesc în mașină?

Vasile Ernu a menționat că a observat recent în Durlești un loc de joacă pentru copii care nu era mai mare decât o masă. El a comparat această situație cu standardele sovietice, unde copiii aveau spațiu suficient de joacă, în contrast cu situația actuală, în care blocurile sunt construite unul lângă altul.

În afara acestui subiect, discuțiile din podcastul Mai Departe au abordat numeroase teme precum potențialul Moldovei și al moldovenilor, calitatea muzicii produse la Chișinău, dezvoltarea orașelor, renunțarea la mașini și tranziția la un regim de viață și politic social-democrat.

Vasile Ernu a vorbit și despre motivul pentru care vizitează Moldova în fiecare an și cum a descoperit oamenii Moldovei petrecând timp în satele din Moldova și România. El a subliniat avantajul cunoașterii limbii ruse pentru moldoveni și a argumentat că moldovenii pot avea succes în România dacă sunt autentici.

Conversația a abordat, de asemenea, problema distribuției inegale a bogăției, cu o comparație între România și Moldova, și a discutat modul în care Chișinău se compară cu alte orașe mari din România, cum ar fi Cluj și Iași.

Pentru a descoperi mai multe despre aceste discuții fascinante, urmăriți ultima ediție a podcastului Mai Departe cu Vasile Ernu și Artur Gurău.

Podcastul Mai Departe este dezvoltat de Rockit Moldova si este sprijinit de Western NIS Enterprise Fund, care susține proiecte de transformare și inițiative care promovează reformele în Ucraina și Moldova.