Cum e să coordonezi un proiect de ajutor umanitar în Moldova? Interviu cu Cristina Rogojina de la Caritas Cehia



 

 

Cristina 1Cum e să coordonezi un proiect de ajutor umanitar în Moldova? Interviu cu Cristina Rogojina de la Caritas Cehia

Cu nouă luni în urmă, activitățile Caritas Cehia se concentrau în principal pe proiecte de dezvoltare. Odată cu începerea războiului din Ucraina, Moldova a devenit o a doua casă pentru circa 95.000 de refugiați, iar organizațiile nonprofit au trebuit să se adapteze rapid la noul context. Caritas Cehia s-a alăturat efortului umanitar comun și le-a oferit oamenilor izgoniți de război adăpost, ajutor bănesc, produse de primă necesitate și suport psihologic. Am discutat cu Cristina Rogojina, manager de proiect la Caritas Cehia, despre tranziția către proiectele de ajutor umanitar și despre propria motivație de a-i ajuta pe ucrainenii care fug de război.

Cum exact îi ajută Caritas Cehia pe  refugiații ucraineni? 

De la începutul războiului, am oferit suport refugiaților adăpostiți în centrele de plasament și în gospodăriile oamenilor. În esență, noi încercăm să acoperim nevoile de bază și imediate ale persoanelor strămutate din casele lor din cauza războiului. Am dotat centrele de plasament cu echipamentele necesare și oferim sprijin în numerar refugiaților.
 
 
Grație finanțării UE, refugiații ucraineni primesc ajutor financiar, în valoare de 2.200 lei, pentru nevoile primare, plus încă 700 lei/familie pentru cheltuielile legate de sezonul rece. O altă formă de sprijin este suportul psihologic pe care îl acordăm refugiaților pentru a tămădui rănile nevăzute ale războiului.
 
Totodată, constant distribuim pachete cu produse igienice, oferim seturi cu medicamente instituțiilor medicale care deservesc refugiații, organizăm activități de coeziune a persoanelor cu populația băștinașă, iar acum dezvoltăm câteva activități de suport pentru a le asigura refugiaților un trai decent în perioada rece a anului.

Câți refugiați ați reușit să ajutați în Moldova? 

Până acum am acordat ajutor bănesc pentru mai bine de 2,600 refugiați, am oferit, prin intermediul partenerilor noștri, peste 2,700 consultații psihologice și am distribuit mai bine de 3,000 de pungi cu produse igienice de primă necesitate. 
Scopul nostru e să ajutăm circa 11,000 de refugiați până la finele lunii martie 2023. 

IMG 8505 1

Prin ce diferă un proiect de ajutor umanitar față de unul obișnuit? 

Proiectele clasice au activități concrete, planificate din timp și bătute în cuie. Pe când proiectele de ajutor umanitar sunt extrem de dinamice, ele necesită multa flexibilitate și ajustare constanta a acțiunilor. Activitățile proiectului nostru se modifică mereu în dependență de fluxul de refugiați, de situația din Ucraina, de necesitățile sezoniere ale refugiaților adăpostiți la noi etc. În plus, ajutorul umanitar este un domeniu totalmente nou pentru țara noastră și pentru mine personal, însă eu îl privesc ca și o oportunitate de a învăța zilnic lucruri noi. 

Ce distinge proiectului Caritas Cehia de alte proiecte de sprijin? 

În primul rând noi am căutat să simplificăm la maxim procedurile birocratice pentru refugiați. De exemplu, pentru acordarea ajutorului în numerar am optat să colaborăm cu Poșta Moldovei care are aproximativ câte un oficiu local în orice localitate din țară. Astfel refugiații înregistrați la noi pentru ajutorul bănesc, își pot ridica banii simplu, mergând la oficiul poștal local cu actul de identitate.

În al doilea rând, ne-am dat seama că acest război este unul de durată, iar pe lângă necesitățile de bază, refugiații ucraineni vor avea nevoie de activități de coeziune și integrare socială. De aceea am inițiat o colaborare inedita cu Teatrul „M.A.D.E.” cu care vom desfășura activități educative și culturale pentru a omogeniza și interconecta comunitățile de băștinași cu cele ale refugiaților ucraineni. 

 
 IMG 8579 1
Interacțiunea cu refugiați presupune și colaborare cu autoritățile locale. Cum decurge cooperarea în acest sens?

Conlucrarea cu autoritățile locale este crucială în această acțiune umanitară comună. Autoritățile dau dovadă de empatie, deschidere și dorința de implicare, chiar dacă asta presupune muncă adițională pentru echipele lor.  De exemplu, Ministerul Sănătății, prin intermediul Centrelor de Sănătate a acceptat să distribuie refugiaților medicamentele achiziționate de către noi. La fel, autoritățile locale din raionale în care lucrăm ne-au întâmpinat cu ușile deschise și ne-au oferit tot suportul necesar în ajutorarea refugiaților cazați în aceste localități. 
 
 

Care a fost motivația personală de a gestiona proiectul de ajutor umanitar la Caritas Cehia? 

Am fost extrem de afectată emoțional când a început războiul din Ucraina. El mi-a răsturnat lumea. Nu credeam că în anul 2022, în „inima” unei Europe, se mai puteau întâmpla asemenea terori. Din prima zi în care refugiații au început să vină în Republica Moldova, îmi doream să ajut...nu știam însă cum, dar voiam să-i ajut pe toți. Acest proiect a fost soluția pe care o căutam. Prin gestionarea lui simt că ajut mult mai mulți refugiați decât aș fi făcut-o în mod individual. 

Războiul din Ucraina a adus schimbări majore în activitatea Caritas Cehia. Ce lecții putem trage din această schimbare și reorientare pe ajutorul umanitar? 

Din păcate doar în situații de criză ne reamintim cât de importantă este solidaritatea și unitatea umană. 

Războiul din Ucraina ne-a solidarizat și a scos la iveală valorile general umane care ne caracterizează pe fiecare în parte, iar Moldova a arătat o lecție de umanitate întregului glob și-a devenit cunoscută ca țară mică cu inimă mare. 

Lecția de bază pe care trebuie s-o luăm cu noi este să nu așteptăm un context de criză pentru a întinde aproapelui o mână de ajutor.

IMG 8534 1