Voluntariatul nu are o definiție teoretică are o definiție spirituală



Dorina Ispir este originară din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, studiază la Facultatea de Relații Internaționale Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, specialitatea Administrație Publică și este în ultimul an de licență. Timpul liber de aproximativ doi ani îl consacră activităților de voluntariat în cadrul organizației ,,Diaconia” și în calitate de consilier în cadrul Consiliului Raional de Tineret din Anenii Noi.

Pe când învățam la gimnaziu și apoi la liceu, mereu doream să mă implic în activitățile organizate în localitate. Pentru prima dată am participat la o activitate de salubrizare pe teritoriului satului înaintea sărbătorilor pascale, eram prin clasa a 6-a și de atunci s-a trezit acea dorință de a fi mai activă. În localitatea de unde vin nu erau organizații сoncrete care aveau la bază voluntariatul, existau diferite proiecte și activități în cadrul liceului care aveau tendința de a dezvolta tinerii prin voluntariat, acestea mi-au trezit curiozitatea implicărilor ulterioare. De aici ai pornit implicarea mea în activități de voluntariat. 

După finalizarea liceului, înmatricularea la facultate a constituit o nouă etapă, din viața mea, persoane noi, o lume nouă, primele luni a fost de acomodare cu viața de student, cursuri, seminare, teme, cămin, iar pe urmă mi-am zis că nu trebuie să pierd timpul în zadar, dar trebuie să-l valorific cu ceva util, ceva aproape de suflet.

Astfel am participat pentru prima oară în cadrul Campaniei de Paști ,,Masa Bucuriei’’ organizată de Misiunea Socială ‘’Diaconia‘’ fiind și în prezent voluntară în cadrul acestei organizației.  Motivul pentru care am dorit să mă implic mai activ în toate activitățile organizate de Misiunea Socială ‘’Diaconia’’ a fost dorința de a schița un zâmbet pe fețele oamenilor mai triști ca noi.

În cadrul Misiunii Sociale ,,Diaconia’’ sunt implicată în mai multe proiecte ca voluntară printre care Cantina mobilă ,, Aproape de aproapele’’, unde un prânz cald, o vorbă bună face fericită o persoană fără adăpost sau un bătrân singuratic,  iar noi la rândul nostru suntem răsplătiți prin zâmbete și urări de bine.  

Un alt proiect este campania de Crăciun „De la mame pentru mame” unde creativitatea și dragostea pentru aproapele te ajută să faci lucruri frumoase și să dăruiești un viitor frumos copiilor lângă mămicile lor.

Un alt proiect este –„Taberele Solidarității”. Activitățile de la tabără au fost foarte disractive și eficiente. Aici am avut ocazia să ascult povești de suflet și pentru suflet.

„Maratonul Copiilor” este cea mai recentă activitatea unde am fost implicată ca voluntară, a fost o activitate în care am încercat să cultivăm solidaritatea în rândul copiilor, ca împreună să facem copilăria mai frumoasă altor copii mai triști.

Voluntariatul nu are o definiție teoretică exactă, are o definiție spirituală. Acesta a apărut în viața mea ca o avalanșă de lumină, care m-a accentuat ca personalitate, mi-a dat posibilitate să ajut oamenii obținând în schimb zâmbete sincere, acel mulțumesc spus cu căldură din inimă a fost sursa de inspirație de a nu renunța, de a continua să fac ceea ce îmi place. Voluntariatul este plăcerea sufletului de a face lumea să fie colorată în culori aprinse.

În cadrul Consiliului Raional de Tineret Anenii Noi, împreună cu ceilalți tineri-consilieri avem un scop comun de a organiza diferite activități pentru tineri, și implicarea acestora în viața socială.

Făcînd voluntariat alături de alți tineri ca mine, având același scop comun, conștientizez că voluntariatul devine parte din viața tinerilor

E îmbucurător faptul că voluntariatul în Republica Moldova are orizonturi de extindere atât în rîndul tinerilor cît și a celor mici, dar și în rândul persoanelor în etate care se implică în diferite activități care le aduce satisfacție.

Fiecare experiență de voluntariat are o amintire frumoasă pentru mine, fiecare îmi emană o trăire și sentimente profunde. Atât timpul petrecut lângă copii cât și timpul petrecut lângă bătrâni mă fac să înțeleg cât de minunați sunt oameni.