"Anul Tineretului" este o momeala a guvernarii comuniste pentru atragerea voturilor tinerilor



Exista o mare discordanta intre intentiile declarate de catre autoritati si lucrurile care se intampla in realitate in timpul „Anului Tineretului". Pe de o parte, guvernarea comunista declara ca sustine tinerii si ca tanara generatie reprezinta o prioritate de stat, pe cand, pe de alta parte, „Anul Tineretului" este speculat in scopuri electorale si lipsesc activitati, care ar avea un impact real si ar imbunatati viata tinerilor din Republica Moldova.

La 26 decembrie 2007, cand presedintele Voronin a decretat „Anul Tineretului" nu existau bani in bugetul de stat, alocati in acest sens. Nici acum, la finalul perioadei de implementare, nu au fost facute publice sursele de finantare. O parte dintre activitatile din programul de actiuni consacrate Anului Tineretului, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 333 din 20 martie 2008, reprezentau actiuni ale ONG-urilor. Acestea nici macar nu au fost consultate daca sunt sau nu de acord sa fie incluse aceste activitati, finantate si de alti donatori, in acest plan de actiuni.

La jumatate de an de implementare, nu erau implementate proiecte, care ar schimba spre bine viata tinerilor din Republica Moldova. Activitatile vizibile erau doar concertele, pe care le sustinea orchestra prezidentiala pentru tinerii militari, intens mediatizate de presa pro-guvernamentala.

Acum, in cadrul emisiunilor televizate, guvernarea se lauda cu lansarea programului de abilitare economica a tineretului, in care, pana pe moment, sunt sustinute financiar circa 40 de afaceri ale tinerilor din localitatile rurale. Si, daca luam in calcul ca in Republica Moldova locuiesc circa un milion de tineri, dintre care majoritatea aleg sa plece peste hotare, in ce masura asta schimba situatia?

Pentru a prezenta fata reala a lucrurilor si a vedea in ce masura tinerii au reprezentat o prioritate reala a guvernarii in acest an, in luna decembrie va fi facut public un raport de monitorizare a activitatilor din cadrul „Anului Tineretului".

http://www.tudordarie.md