"EuroClub", un nou pas important



Valentina Iorga, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ,,Constantin Spătaru”, or.Leova, încearcă să aducă Europa la noi acasă, la propriu vorbind. De câteva luni este coordonatorul   proiectului ,,EuroClub”, proiect care după spusele echipei, este destinat spre succes.Tânăra  se caracterizează ca fii comunicabilă, diplomată și tacticoasă, calități care-i permit să coordoneze acest club.

 -Ce reprezintă pentru tine ,,EuroClubul"? 

IORGA

,,EuroClub” Leova e o platforma de tineri ce promovează valorile europene . Rolul acestei platforme în viaţa mea e unul major – mă dezvolt ca personalitate , ceea ce este foarte important pentru fiecare tânăr, acumulez noi şi noi experienţe , abilităţi . Deprinderea mea de a fi lider am preluat-o încă de pe băncile şcolii dar nu am avut acea posibilitate de a-mi dezvolta această trăsătură. ,,EuroClub”  m-a învăţat să tind mereu spre noi şi noi apogeuri în dezvoltarea personalităţii mele, astfel am însuşit sa fiu  lider și să ştiu cum e să fii lider.  Lider nu ar însemna să fii tu cel care domină , înseamnă să fii tu cel care ştie să fie ca toţi  şi face ca toţi să aibă încredere în tine.

-Cum reușești să  îmbini liceul cu activitățile extrașcolare?

Dat  fiind faptul  că sunt elevă iar şcoala nu mă aşteaptă am hotarît sa îmi fac un program ,  2-3 zile pe săptamână dedic  din timpul meu centrului, însă în preajma evenimentelor  pe care le organizăm , fiecare zi e destinată  clubului.

- Ce activițăți ai organizat fiind membru?

Prima activitate a fost organizarea unui sondaj de opinii la care au participat 125 de persoane . Atunci am evaluat opinia publică cu întrebări de ordin general printre care părerea oamenilor despre integrare în UE, apropo, balanţa a fost pozitivă!

EuroClub Leova nu a ratat nici șansa de a participa la manifestarea din Piața Marii Adunări Naționale de pe 3 noiembrie 2013.

Am organizat și o activitate la azilul de bătrâni din oraș : " Ei nu sunt singuri "  pe13 noiembrie 2013

Activitatea dată a presupus o donație de produse alimentare la azil. Cei 34 de bătrâni au avut parte deasemenea și de un mic concert. Sponsorii acestui act de caritate sunt : BEATRICE SALAMAC, PROFIR LARISA, MANGU IURIE, ZAMFIR ALEONA, TATIANA COLCIU și SRL " UNIVERSCOP " LEOVA, cărora le mulțumim.

Moovie Night - Romantic Night a fost un alt eveniment organizat de noi.

La 13 februarie, în ajun de Ziua Îndrăgostiților , am organizat o activitate ce sperăm că a ramas o amintire plăcuta pentru toti. 

Am vrut  să facem tinerii să înțeleagă ce este bine și ce este necesar pentru ei si pentru viitorul lor."Moovie night-Romantic Night "  a fost o ocazie minunată de a felicita pe toți din jur cu ziua îndrăgostiților, de a le crea în ajun o dispoziție cât mai plăcută, iar SCOPUL  principal  fiind cel de a demonstra că  putem petrece timpul frumos și fără  alcool sau tutun. Obiectivul diind creșterea unor tineri bazați pe valori , principii  și pe concepte europene ar insemna apropierea de UE .

Cunoasteți drepturile - fii liber în exprimare ! 16 martie 2014

Am desfășurat un curs informativ cu jurnalistul Ghenadie Brega. Considerăm că pentru ați cunoaște drepturile nu este necesara o zi specială insemnată în calendar, este nevoie de dorință și implicare pentru că  timp se găsește în fiecare zi . Să îți cunoști drepturile și să te poți apăra în mod legal este cel mai important lucru în ziua de azi. Pentru a crește și a evolua trebuie să fim informați! Multumim speaker-ului nostru Ghenadie Brega , Bibliotecii publice raionale Leova pentru gazdă și Liceului "Constantin Spătaru", or. Leova pentru  ajutorul și suportul acordat.

La ședinta de lucru din 28 martie 2014  a  fost prezent  domnul  Butnaru Constantin – cordonator EuroClub Moldova , reprezentanți din România : Dle. Trif Nicolae Viorel și Oleg Bruma, dar  şi reprezentantul Guvernului RM din r.Leova– Dle Alexandru Bujorean . Scopul acestei ședințe a fost acel de stabilire a unui parteneriat cu Dle Viorel și Oleg care prevede desfășurarea unor activități comune în care ar fi implicați reprezentanți din ambele părți . În urma acestei activități deja o grupă  din 5 membri a fost delegată în România la un seminar.

-Care sunt cele mai frumoase amintiri care le-ai păstrat din activitatea ta de voluntar?

Volunatariatul pentru mine înseamnă o plăcere , o dăruire sufletească , înseamnă fericrea altuia. Am prins gustul volunatariatului când am împarţit baloane copiilor de 1 iunie. Acel zâmbet inocent  primit în schimb era ca o nouă motivaţie pentru a trăi , pentru a schimba lumA şi a îndeplini vise. Fac voluntariat pentru a primi în schimb zâmbete sau lacrimi de fericire astfel cum le-am primit la azilul de bătrîni. Am plâns împreună cu ei , atât de singuri , dar atunci le-am fost alaturi, i-am alinat şi sufletul şi dorul . A fost ceva deosebit pentru mine.

-Ce mesaj ai spune tu tinerilor?

Nu vă pierdeţi viaţa stând , în timp ce staţi se scurge timpul ce nu-l dai înapoi . În acea secundă , minută , oră care o stai ai putea sa fii fericit şi tu şi cei din jur.  Ar putea fi cea mai placută minută pe care o vei transforma în amintiri și la batrâneţe. Schimarile vin de la tine , crează , daruieşte fără a primi ceva în schimb , poate doar un zâmbet …… Fii tu acel care v-a ridica societatea … Ai grijă de tine eşti important pentru toţi.

P.S În poză este echipa ,,EuroClub", iar Valentina ține balonul în mână.

Daniela Timofti