Adrian Bratu: "Vreau o schimbare în țară"



Astăzi vreau să vă povestesc despre un baiat posedat  de gândul că ar putea schimba ceva în această mică lume. Adrian Bratu s-a născut satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă. Mai mult de jumătate din viață a petrecut-o acolo, făcându-și studiile până-n clasa a 8-a. După care a decis să caute un liceu unde aș putea beneficia de mai multe oportunități. Actualemente locuiește în Chișinău și învață la Liceul „Spiru Haret” în clasa a X-a. Adrian își împarte timpul între școală, radio, blog și voluntariat.

179947 570206386342945 894612987 n

De când ești pasionat de jurnalism?

Jurnalismul nu este o pasiune în sine pentru mine, este o cale de a mă realiza în diplomație, având unele tangențe.

Visul meu este să fac diplomație, iar încerc să contribui zilnic la realizarea lui.  Îmi place să comunic cu oameni, să cunosc noi perasoane, să-mi exprim liber gândurile și din acest motiv jurnalismul va ocupa mereu un loc special.

Cum a apărut dorința de a avea blog și despre ce scrii pe el?

Dorința de a-mi crea un blog mi-a venit atunci când aveam aproximativ 11-12 ani. Eram un elev rebel ca și toți alții, și simțeam dorina să mă exprim. Scrieam articole despre politică, educație, școală, prieteni, iar colegii citeau postările mele, dupa care venea și cu feedback-ul. Când am venit să-mi fac studiile în Chișinău mi-am extins cercul de prieteni activi. Astfel mereu ne informam între noi despre oportunitățile existente. Și într-o bună zi un bun prieten, m-a anunțat că sunt niște training-uri de blogging și aș putea aplica și eu. Mi-am zis why not?, hai să învăț mai multe despre blogging. Am plecat la training-uri, unde am cunoscut o mulțime de oameni interesanți din diferite domenii cum ar fi domnul Igor Guzun pe care-l văzusem  la TV și nici prin cap să-mi dea că-l voi cunoaște vreo dată, dna. Veronica Boboc care este co-fondatoarea revistei ,,Bebelus", totodată este și președintele Centrului Media pentru Tineri. La training fusesem instruiți despre cum facem un blog, cum la administrăm, cum scriem ș.a.m.d. Cel mai important lucru pe care l-am prins era motivația de a scrie și extinderea cercului de prieteni. În cadrul acelor training-uri au fost lansate bloguri cunoscute ca și www.noitot.com, http://chirtoaca.eu , www.intreprutsinistru.wordpress.com și multe altele foarte interesante.

În ce proiecte te-ai implicat?

Am participat în delegația Republicii Moldova la un festival internațional pentru tineri ,,Lets change the world for the better" orgnizat de OSCE, am mai participat la școala de vară ,,Wave Week Moldova, iar acum cu colegii de acolo dezvoltăm un proiect destinat tinerilor juvenili. Am făcut voluntariat prin mai multe organizații. Acum sunt prezentator în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova Tineret. Sunt consilier în cadrul Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor, sunt voluntar la Consiliul Național al Tineretului din Moldova pe direcția politici de tineret, sunt lider pe departamentul PR în cadrul Y-Peer Moldova și continui să fac voluntariat în cadrul Centrului Media pentru Tineri unde împreuna cu colegii mei dezvoltăm Clubul Tinerilor Bloggeri.

În proiecte pentru bloggeri la care am participat sunt: Redescoperă Moldova. Cahul, Redescoperă Moldova. Căușeni și am mai participat în Bcurești recent cu o echipă de bloggeril din Republica Moldova la Campionatul Bloggerilor la fotbal.

Ce rol are ,,Y-PEER" în viața ta?

Fiecare organizație a avut un rol important in viața mea, la fel și Y-peer m-a ajutat să-mi extind cercul de prieteni și să mă dezvolt personal pe mai multe domenii. Am ajuns în Y-Peer datorită plăcerii de a face voluntariat, chiar este o plăcere pentru mine, pe lângă beneficiile pe care mi le oferă. În cadrul Y-Peer am coordonat un concurs pentru bloggeri, unde ei trebuiau să fac o însemnare pe blog în scopul de a sensibiliza opinia publica privind cazul unei tinere bloggerițe Malala care promova accesul la educație, iar datorită rebeliunii sale Malala a fost împușcată, iar prin minune a supravețuit. Y-PEER este cuvântul care mă descrie cel ma bine!

Am mai făcut voluntariat la UNICEF în cadrul Zilei Europei, am participat activ la organizarea unor flashmob-uri organizate de Centrul Media pentru Tineri și Consiliul Local al Copiilor și Tinerilor

Ce înseamnă voluntariatul pentru tine și ce rol are în dezvoltarea ta?

Voluntariatul stă la baza unei societăți sănătoase și unei țări prospere. Iar din dorința de a crea aceste condiții și de a contribui la prosperarea țării am ales voluntariatul. Pe lângă lucrurile bune făcute pentru societate voluntariatul te ajută să-ți extinzi cercul de prieteni care mai apoi îți devin sursa de informare despre oportunitățile existente și totodată te dezvoltă multilateral și te face mai sociabil. La început eram bazat strict pe școală, nu eram atât de sociabil și eram limitat doar la teoriile profesorilor. După care am încercat să mă implic în voluntariat, unde am reușit să pun în practică unele chestii, sa învăț foarte mult lucruri noi și interesante, să cunosc persoane cunoscute și astfel am devenit mai sociabil.

De mic îmi doaream să fac o schimbare în țară, și de mic contribuiam la dezvoltarea țării prin mici lucruri care le consider importante, și care cred dacă le-ar face toți cetățenii vom deveni cu adevărat o țară de invidiat. Implicându-mă prin activitățile de voluntariat am realizat ca doresc sa fac o schimbare și mai mare, și am decis să mă implic pe viitor în domeniul diplomației, este un subiect care mă pasionează dar și care contribui la dezvoltarea țării si la crearea unei imagini favorabile in lume. Iar in viitorul apropiat: candidez la functia de presedinte al senatului din cadrul liceului ,,Spiru Haret".

Cât de important este voluntariatul si activitățile extrașcolare pentru tinerii din ziua de azi?

Sunt adeptul acestor activități, ba mai mult încerc să contribui la implicarea și motivarea tinerilor în cadrul activităților extrascolare promovând importanța acestora pe blog. Educația non-formală mereu a fost binevenită și foarte importantă în crearea unei personalități și dezvoltarea acesteia.

Deși încă nu este un subiect prea bine cunoscut de cetățenii Republicii Moldova, prin rândul tinerilor crește numarul voluntarilor anual. Trebuie să ne bucurăm că măcar avem și o lege a voluntariatului, pe care alte țări mai dezvoltate nici nu o au, dar din păcate încă nu este aplicată.

Daniela Timofti