Ion Manole: Solutionarea problemei transnistrene



Ion Manole: Solutionarea problemei transnistrene e o prerogativa ce tine in mod exclusiv de competenta autoritatilor constitutionale de la Chisinau. Sondaj Info-Prim Neo


Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Presedintele Asociatiei „Promo-Lex”, Ion Manole.

- Cum vede organizatia pe care o reprezentati solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- Solutionarea problemei transnistrene este o prerogativa ce tine in mod exclusiv de competenta autoritatilor constitutionale de la Chisinau. Acestea trebuie sa propuna solutii (care ar fi in stricta corespundere atat cu normele dreptului international cat si cu interesele populatiei din regiune) si sa ofere posibilitatea locuitorilor regiunii sa-si decida liber viitorul lor.

Pentru realizarea acestui deziderat se cer respectate in mod obligatoriu neconditionat urmatoarele conditii:
a) evacuarea trupelor militare straine de ocupatie si a arsenalului lor;
b) inlocuirea „pacificatorilor” militari rusi cu un contingent civil international;
c) accesul liber al reprezentantilor societatii civile pe ambele maluri ale Nistrului;
d) accesul liber al jurnalistilor pe ambele maluri ale Nistrului;
e) accesul populatiei din regiune la sursele alternative de informare in masa;
f) elaborarea unui mecanism ce ar asigura si garanta respectarea drepturilor omului in regiune (pentru ca locuitorii si vizitatorii regiunii sa se simta protejati);
g) implicarea, consultarea si informarea multilaterala a populatiei asupra aspectelor ce influenteaza situatia de facto din regiune si drepturile lor.

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

- Consider ca actiunile intreprinse de catre actuala guvernare a R. Moldova sunt totalmente lipsite de transparenta. Autoritatile nu trebuie sa ignore interesele majoritatii populatiei (inclusiv ale celor refugiati cu 16 ani in urma) de dragul mimarii unor solutii. Astfel, eforturile autoritatilor risca sa complice si mai mult situatia celor peste 400.000 cetateni, domiciliati in regiunea transnistreana a R. Moldova. Cred ca nu se merita sacrificarea intereselor a sute de mii de oameni si a drepturilor lor in schimbul unor interese politice sau de grup. Rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara daca autoritatile se vor ingriji mai mult de drepturile individuale ale fiecarei persoane care domiciliaza sau traverseaza aceasta zona. Numai prin actiuni concrete si legale, autoritatile constitutionale vor putea contribui si accelera solutionarea problemei transnistrene, care, desigur, este una pur artificiala. 

http://www.info-prim.md