Voluntariatul Online



Voluntarii isi ofera timpul lor, energia si talentul pentru cauze nobile. Ei pot lucra cu copii, oameni de virsta a treia, refugiati, persoane in situatii de risc. Ei lucreaza in scopuri de imbunatatire a mediului inconjurator si pentru cauze umanitare, dar si pentru altfel de organizatii, ca de exemplu, asociatii de studenti.

La modul general, voluntarii apar in imaginatia noastra ca persoane ce lucreaza direct cu oamenii. Dar, recent, a aparut un nou tip de voluntariat. Actualmente internetul este cel mai dezvoltat mediu informational. Este cel mai usor mod de a tine legatura cu oamenii ce au aceleasi interese ca si tine. Oamenii pot contribui la realizarea unui scop sau sa ajute o organizatie chiar de la ei de acasa, prin intermediul computerului si conexiunii la Internet.

Astfel incit oamenii care doresc sa ajute, dar stau la o anumita departare sau pur si simplu nu se pot deplasa, pot fi si ei voluntari. Acest fenomen poarta denumirea de voluntariat online.

Tu trebuie doar sa dedici o parte din timpul tau, sa ai conexiune la internet, sa posezi o limba straina, cel putin engleza, din considerentul ca majoritatea web siteurilor sint in primul rind in versiunea engleza.

Este un mod usor de a fi implicat in munca de caritate. Poti ajuta la crearea si traducerea web site urilor (de exemplu: www.Idealist.org), scrierea articolelor (pentru reviste online). In asa mod te informezi personal despre diferite campanii, in care te poti implica prin formularea apelurilor si expedierea petitiilor in mod rapid. Poti participa la discutiile grupurilor ce se confrunta cu anumite probleme si sa-ti argumentezi anumite idei si opinii. ONG deseori utilizeaza paginile web pentru a-si promova actiunile. Oamenii se pot subscrie online ca participanti la astfel de actiuni. De exemplu, Oxfam International, o confederatie a 13 organizatii ce lucreaza impreuna cu peste 3,000 de organizatii partener in mai mult de 100 de tari, promoveaza campanii ca "Control asupra armelor", "Sanatate si Educatie pentru toti".

Poti sa participi si tu inscriindu-te online.

ONG pot totodata beneficia din urma voluntariatul online. Ei ar putea posta pe pagini web diferite oportunitati de instruire, stagii, posturi vacante si sa gaseasca voluntari.

Voluntarii care practica activitatea data online sunt deseori implicati in munca de caritate. Dar sunt totusi oameni care practica voluntariatul online din cauza faptului ca nu au posibilitatea practica de a lucra personal intr-un ONG. Pentru a fi un adevarat voluntar online trebuie sa muncesti regulat. Faptul ca te implici periodic, odata sau de doua ori pe an in citeva activitati nu te fac un adevarat voluntar online!

 

Referinte utile:

http://www.amnesty.org

http://www.idealist.org

http://www.greenpeace.org

http://www.oneworld.net

http://www.onlinevolunteering.org/

http://www.oxfam.org/

 

Tiziana Arceri

Voluntar, Asociatia „PromoLEX"