Amnesty International in Moldova



"Amnesty International" (Amnistia Internationala, AI) - o miscare mondiala a activistilor voluntari ce lupta pentru drepturile omului. Membrii acesteia incearca sa sensibilizeze opinia publica vizavi de diverse cazuri de incalcare a drepturilor omului ca mai apoi prin trimiterea de mii de petitii conducerii tarii respective sa ofere o sansa de salvare sau un tratament mai bun si uman celor care se afla in pericol.

Reprezentanta acestei organizatii in Moldova activeaza in baza mai multor grupuri de initiativa ce se focuseaza pe apararea drepturilor unei anumite categorii de persoane.

Activitatea Amnesty Moldova este orientata in 3 directii: sensibilizarea societatii, educarea ei si instruirea actorilor juridici. Evghenii Golosceapov, director executiv al organizatiei, crede ca doar o contributie comuna a celor 3 factori poate ameliora situatia in acest domeniu, iar misiunea organizatiei consta nu doar in apararea drepturilor omului, dar si in informarea si educarea societatii despre drepturile omului. Prin informarea populatiei despre acest domeniu Amnesty actioneaza in mod preventiv. In activitatea educativa si instructiva organizatia se focuseaza pe doua categorii: profesorii si avocatii.

Pentru profesori sunt organizate seminare de instruire, de asemenea a fost elaborat un set de manuale ce va fi baza didactica pentru predarea cursului "drepturile omului" in scoli incepind cu acest an. Pe de alta parte atunci cind o persoana are nevoie de ajutor juridic, el apeleaza la un avocat. Un alt obiectiv al  organizatiei este instruirea acestora pentru a putea oferi o asistenta profesionala. O alta sarcina importanta ar fi sensibilizarea si educarea societatii in vederea perceperii si intelegerii drepturilor omului. In acest sens Amnesty International incurajeaza cit mai multe persoane sa devina membri ai organizatiei, deoarece doar prin participarea la actiunile cu aceasta tematica oamenii pot sa inteleaga mai bine cum drepturile lor pot fi aparate. Interesul, implicare si participarea tinerilor la actiunile Amnesty International dovedeste faptul ca generatia tinara din Moldova nu este indiferenta fata de notiuni ca drepturile omului si respectarea acestora. In rindurile organizatiei se numara multi voluntari tineri care s-au implicat cu entuziasm si in actiunea pentru sustinerea femeilor ce apara drepturile omului.

Zubco Sergiu, student in anul III la USM, este membru in cadrul organizatiei si ne-a dezvaluit ca participa la actiunile organizate de Amnesty Moldova pentru ca ele vin sa promoveze drepturile omului si sa informeze societatea despre cazurile violente de incalcare a acestora in lume.

"Pasivitate" sau indiferenta - de fapt acest sentiment este centrul activitatii Amnesty International in Moldova si in toata lumea. Combaterea unei atitudini de indiferenta poate aduce o schimbare in modul in care privim nevoia si grija celor de linga noi, caci daca reusim sa vedem o situatie cu ochii victimei, vom deveni mai sensibili fata de ceea ce putem sa facem noi pentru a o ajuta.

 

Victoria Onofreiciuc

Revista PASS (Publicatie de Atitudine si Spirit Social)