Schimbarea trebuie sa vina din partea societatii civile



- Aţi revenit recent de la întrunirea reprezentanţilor societăţii civile din ţările membre ale Parteneriatului Estic care s-a desfăşurat la Berlin. Aţi revenit cu ceva rezultate care ar putea influenţa situaţia în Republica Moldova?

- Poate voi repeta un lucru pe care l-am menţionat de multe ori, însă, cred că situaţia din Republica Moldova poate şi trebuie să fie influenţată în primul rând din interior. Aceasta este concluzia pe care am tras-o şi la forumul din Berlin. Am menţionat şi în cadrul forumului că societatea civilă din Moldova, în comparaţie cu majoritatea ţărilor Parteneriatului Estic, a avut pe parcursul acestui an mai multe oportunităţi de promovare a ideilor şi politicilor în diferite domenii. Guvernul moldovean şi, în special, prim-ministrul Vlad Filat a oferit mai multe posibilităţi organizaţiilor neguvernamentale de a participa la actul guvernării.

Sigur că există restanţe la acest capitol, dar nu am avut decât un an la dispoziţie pentru a consolida această relaţie şi sperăm că după alegeri aceste oportunităţi vor fi valorificate şi vor apărea altele noi. Ţin să reamintesc că situaţia colegilor noştri din sectorul neguvernamental din unele ţări ale Parteneriatului Estic, cum ar fi Belarus şi Azerbaidjan, este una foarte dificilă, ei fiind marginalizaţi sau chiar persecutaţi pentru ideile şi activităţile lor.

Cu toate acestea, situaţia din Republica Moldova este influenţată şi din exterior, iar în contextul discuţiei noastre mă refer în special la Uniunea Europeană. Atâta timp cât guvernanţii şi elita politică au o relaţie de parteneriat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai ţărilor membre, ţara noastră trebuie să ţină cont de recomandările acestora. În acest context, Comisarul European Stefan Fule a menţionat în cadrul forumului de la Berlin că el îşi doreşte o „implicare cât mai largă a societăţii civile în toate procesele care au loc în cadrul Parteneriatului Estic din mai multe motive. Acest lucru este necesar deoarece angajarea sectorului neguvernamental este o condiţie sine qua non pentru succesul nostru comun. Această convingere reiese nu din corectitudinea politică, dar din credinţa profundă că societatea civilă este o parte fundamentală şi indispensabilă a procesului democratic”. Comisarul European, de asemenea, ne-a încredinţat că va face un apel către reprezentanţii ţărilor partenere şi a statelor membre UE de a coopera strâns cu forumul societăţii civile în implementarea agendei Parteneriatului Estic.

În aceiaşi ordine de idei, ministrul Federal de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle a menţionat că „Parteneriatul Estic” are nevoie de actori îndrăzneţi care să pledeze pentru libertate şi drepturile omului. Schimbarea trebuie să vină din partea societăţii civile. Fundaţiile de caritate, biserica, grupurile care pledează pentru un mediu mai curat, organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului - sunt motorul acestor schimbări”. Ministrul Westerwelle a subliniat că „societatea civilă trebuie să le reamintească politicienilor despre promisiunile lor, să refuze în a tolera corupţia şi să ceară servicii calitative şi responsabilitate din partea autorităţilor şi organelor de justiţie”.

Revenind la influenţa societăţii civile pe care o poate avea aceasta în apropierea noastră de valorile împărtăşite de ţările membre ale Uniunii Europene, cred că mai avem de parcurs câteva etape importante. După mine, însă, cea mai importantă este stabilirea şi consolidarea unei relaţii de încredere între cetăţeni şi organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova. Doar având un număr cât mai mare de susţinători, care se vor implica activ în promovarea valorilor spre care tindem, vom putea influenţa politicile la nivel naţional şi local spre beneficiul oamenilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să-i ascultăm şi să învăţăm a vorbi „aceeaşi limbă” cu oamenii pe care dorim să-i reprezentăm.

Valeriu Vasilică, Info-Prim Neo