Laboratorul multimedia „Inovație pentru incluziune”: diminuăm bariere și promovăm drepturi egale pentru toți



Patru echipe desemnate câștigătoare în urma laboratorului multimedia „Inovație pentru incluziune”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în septembrie 2022, au finalizat și au lansat proiectele la care au muncit. Acestea aduc în vizor diverse aspecte ce vizează grupurile social-vulnerabile și nu numai, având menirea de a încuraja o mai bună cunoaștere a unor probleme cu care se confruntă aceste categorii și sporind astfel șansele pentru o societate mai incluzivă.

Copy

 „Și mâinile tale pot vorbi!” – este un proiect realizat de Casa Republicană de Cultură a Surzilor din Moldova (CRCSM). Produsul final este filmul documentar „Artur”, care descrie viața unui tânăr cu deficiențe de auz. Timp de șase luni, echipa de creație a documentat mai multe episoade din activitatea cotidiană a protagonistului, a realizat interviuri cu părinții, colegii și profesorii eroului principal, pentru a oferi publicului posibilitatea să înțeleagă mai bine viața de zi cu zi a persoanelor cu deficiențe de auz și provocările pe care le au de depășit. De asemenea, echipa a organizat lecții de limbajul semnelor pentru colegii și profesorii din Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE), acolo unde își face studiile Artur, protagonistul proiectului.

„Procesul de educație incluzivă ia amploare în Republica Moldova. Copiii cu deficiențe de auz sunt integrați în instituțiile de învățământ general și nu au acces la limbajul semnelor – limbajul matern al persoanelor cu deficiențe de auz –, respectiv nu au acces la informație, educație și comunicare accesibilă. Prin acest proiect, ne-am propus să diminuăm bariera de comunicare a persoanelor cu deficiențe de auz și să popularizăm limbajul semnelor în Republica Moldova”, susține Alla Bargan, autoarea proiectului, directoarea Casei Republicane de Cultură a Surzilor din Moldova (CRCSM).

Viața unui transgen. Vreau să fiu acceptată acum, nu la bătrânețe” este un alt proiect, lansat de redacția Sănătate INFO. Acesta a fost conceput pentru a atenționa despre problemele cu care se confruntă persoanele transgen din Republica Moldova și pentru a promova, astfel, incluziunea și acceptarea acestor persoane, sporindu-le șansa de a trăi liber și de a avea drepturi egale în societate. Timp de șase luni, autoarele Cristina Ghermanschi și Elena Cioina au documentat subiectul, realizând interviuri, un material video, dar și o ședință foto cu participarea a două persoane transgen: o femeie transgen și o persoană non-binară - băiat transgen.

 „În presa din Republica Moldova rar se fac astfel de materiale. Mă refer și la temă, dar și la complexitate. Ei bine, noi tare sperăm că aceste două istorii umane, ale lui Leo și  Stelei-Roxana, ne vor sensibiliza, ne vor face mai empatici și chiar mai umani. Proiectul nostru e despre doi tineri care s-au născut în alt corp decât și-ar fi dorit. Viața lor nu e una ușoară în Republica Moldova, unde toleranța față de oamenii «diferiți» de majoritate e la limită, iar birocrația și legile neconforme sunt la ordinea zilei. Sperăm că poveștile lor vor oferi o altă perspectivă de percepție și acceptare și, poate, atunci când îi veți întâlni în viața reală îi veți privi cu alți ochi”, spune Elena Cioina, jurnalistă în redacția Sănătate INFO.

 „EA IA totul de la viață” – proiectul include o serie de interviuri cu femei cu dizabilități, din diverse domenii de activitate, care transmit mesajul că nu există bariere pentru performanță, decât cele impuse de propriile gânduri.

„În ţara noastră activează şi trăiesc fericite, împlinite, înfruntând provocări şi înregistrând succese notorii, foarte multe femei cu dizabilităţi. Ele întemeiază afaceri, creează familii, coordonează proiecte de amploare, sunt la cârma propriilor vieți, joacă un rol activ în comunități, se bucură de toate culorile vieţii, la fel ca orice femeie, ca orice om. Cunoscându-le, înțelegi că incluziunea nu este un concept teoretic, abstract. Ele au reușit incluziunea, ele sunt incluziunea întruchipată. De-a lungul activității mele în sfera drepturilor omului dintotdeauna mi-am dorit ca poveștile lor de viață, experiențele şi concepţiile lor să devină cunoscute publicului larg și sunt extrem de recunoscătoare pentru faptul că proiectul INOVAŢIE PENTRU INCLUZIUNE a oferit această oportunitate. Vreau să cred că cele patru istorii de viață, povestite chiar de protagoniste, sunt doar începutul, căci avem foarte multe povești care merită să fie cunoscute şi, cu siguranță, ne vor inspira”, mărturisește Olga Afanas, activistă civică, psihologă-consilieră, una dintre autoarele proiectului.

„Fericiți și informați până la adânci bătrâneți!” – este campania concepută și desfășurată de Ludmila Adamciuc, autoarea blogului „Prietena Mea”.  Campania a fost inspirată din experiența sa personală, iar ca punct de plecare, potrivit autoarei, este numărul destul mare de părinți care află despre o eventuală malformație genetică a copilului abia după ce acesta se naște. Astfel, campania reinventează povestea Cenușăresei și ne prezintă doi părinți informați și responsabili, care s-au documentat din timp cu privire la testele de genetică recomandate atunci când planifică sau așteaptă un copil. Povestea are cinci capitole însoțite de  cinci ilustrații care prezintă diverse etape ale unui  cuplu aflat în așteptarea unui prunc.

„Îmi doresc ca orice mamă care așteaptă un copil cu o malformație genetică să afle despre diagnoză în perioada sarcinii, pentru a avea suficient timp să se pregătească. Astfel, sporim șansele ca etapele acceptării să devină mult mai simple”, afirmă Ludmila Adamciuc.  Informațiile obținute din timp pot reduce din anxietate și din stresul viitorilor părinți, oferindu-le încredere și liniște, dar  și șansa de a fi mai bine pregătiți emoțional atunci când vine copilul pe lume, mai spune Ludmila Adamciuc.

Cele patru echipe învingătoare au fost selectate în bază de concurs, ca urmare a laboratorului multimedia „Inovație pentru incluziune”, desfășurat de CJI în septembrie 2022.

 

Laboratorul Inovație pentru incluziune” a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de CJI în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul guvernului Elveției.