Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca



Un eveniment de conservare și promovare a Patrimoniului cultural și istoric din zonele Iași și Soroca va avea loc în Republica Moldova în perioada 06 – 08 iunie 2023.

Evenimentul organizat pentru promovarea patrimoniului și valorificarea culturii locale și conservarea patrimoniului istoric prin valorificarea potențialului turistic al zonei transfrontaliere are ca scop atractivitatea sporită a bunurilor de patrimoniu în zona transfrontalieră prin evenimente de promovare,  având ca produs final elaborarea unui Ghid, care trebuie să facă referire la metode de conservare și promovare a Patrimoniului cultural și istoric din zonele  Iași și Soroca , care va fi disponibil turiștilor și pelerinilor, pentru a fi informați și conștienți de importanța protecției și conservării patrimoniului.

Contribuția experților în patrimoniu la Ghidul de protecție, conservare și promovare a patrimoniului este substanțială. Academicieni, istorici, experți în cultură și patrimoniu, preoți din județul Iași și raionul Soroca vor participa la conferințe și evenimente de informare privind protecția și valorificarea obiectivelor de patrimoniu cultural și istoric prin turism. Aceștia vor contribui la transferul de cunoștințe, bune practici, la elaborarea Ghidului de Conservare și promovare a patrimoniului din Iași și Soroca. Iar rezultatul final ar fi: Cunoștințe îmbunătățite și bune practici ale experților în patrimoniul cultural și istoric în rezervarea și promovarea patrimoniului.

Evenimentul este organizat de Asociația Obştească SOARTA în parteneriat cu Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie  din  mun. Soroca, Biserica Sfinții Teodori din Iași și  Fundația Solidaritate și Speranță - Fundația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași în cadrul proiectului 1HARD/2.1/88 ”Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca” finanțat de Uniunea Europeana in cadrul programului ENI – CROSS BORDER COOPERATION ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA.

Evenimentul va începe marți 06 iunie orele 10.00 la Biserica cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie  din  mun. Soroca, după care va continua la Mănăstirea Japca.

Pentru informații suplimentare: telefon de contact 069182226; email director.soarta@gmail.com

Asea Railean,

Manager de proiect