Există cel puțin cinci niveluri de dezinformare, cel puțin 10 tehnici ale dezinformării pe online și cel puțin șapte pași de verificare a informației



Există cel puțin cinci niveluri de dezinformare, cel puțin 10 tehnici ale dezinformării pe online și cel puțin șapte pași de verificare a informației

Dezinformarea este văzută tot mai frecvent ca o preocupare de securitate națională în multe state, dar interesul se observă și în alte direcții. De ex., fondatorul Wikipedia vrea să lanseze o platformă, numită Wikitribune, care să ajute la contracararea fake news-urilor, care abundă societățile de astăzi. Există cel puțin cinci niveluri de dezinformare, cel puțin 10 tehnici ale dezinformării de influență online și cel puțin șapte pași de verificare a informației.

Particularitățile dezinformării în mediul online și rolul noilor tehnologii în campaniile de dezinformare, tendințe actuale ale campaniilor de dezinformare pe rețelele de socializare, au fost temele sesiunilor XI și XII ale programului de instruire privind gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial, desfășurate joi, 25 mai. Formatorul sesiunilor a fost Aurelia Peru, doctor habilitat în științe politice, cercetător ştiinţific coordonator.

Potrivit Aureliei Peru, printre tehnicile de înfluență online/pe rețelele sociale se numără: hackingul, iar persoana implicată în activități de hacking este cunoscută sub numele de hacker. Alte tehnici, ar fi: contrafacerea și scurgerea de informații; dovezile de tip „ satul lui Potiomkin”; boții; trolling-ul; propaganda prin umor; tehnica ad hominem; tehnica „galopului lui Gish”; tehnica transferului; etichetarea; și fotografiile.

Doctorul habilitat în științe politice a mai menționat că verificarea informațiilor poate porni de la analiza reputației instituției/persoanei care răspândește o informație; de la dovezile care le prezintă, dacă includ fapte sau opinii, dacă sunt actuale sau vechi; dacă există și alte surse care vorbește despre acceași informație; de la analiza intenției autorului – de a vinde, informa sau distra; de la analiza emoțiilor, care pot fi de furie, prejudecăți proprii; dar și de la punerea tuturor elementelor pe cântar.

Ca și în cazul sesiunilor de până acum, temele de astăzi au fost la fel valoroase. Tendințele se schimbă, iar noi avem nevoie să fim informați despre aceste schimbări, care au loc și care ne afectează. Dacă nu le vom ști putem ajunge să fim dezinformați”, este de părere Andrei Bargan, participant al programului de instruire.

Știam că există dezinformare, dar nu am știam că dezinformarea poate avea câteva niveluri. Am aflat cu această ocazie despre câte știam eu. Mi-am aprofundat cu siguranță cunoștințele despre dezinformare, despre noile tehnici, în special despre cele prezente în mediul online, pe care le întâlnim zi de zi, dar nu știam că sunt tehnici de dezinformare”, a spus Lilia Stratin, la fel participantă a programului de instruire.

Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie să știm cum suntem dezinformați, deși la prima vedere am putea crede că este ceva normal, iar dacă am sta și analiza puțin, dacă am avea puțină gândire critică, am ști cum să ne ferim să nu fim manipulați”, a menționat Ina Duca, o altă participantă a sesiunii de instruire.

În cadrul următoarelor sesiuni se va discuta despre despre experiența și bunele practici la nivel internațional în combaterea dezinformării. Participanții vor fi instruiți și la capitolul rolul jurnaliștilor în combaterea dezinformării etc.

Proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către IDIS „Viitorul” în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, este susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.

--------------------

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.Urmărește-ne pe Facebook - https://www.facebook.com/IDISViitorul ;
Abonează-te la canalul nostru de Telegram - https://t.me/idis93 ;
Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube - //www.youtube.com/@idisviitorul8539 style=text-decoration: underline; color: #0d4da1;>https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .