Cu suportul UE, 14 persoane din mai multe localități ale raionului Ungheni își vor dezvolta o afacere



AO Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” din mun. Ungheni (AEC) implementează Proiectul „O Șansă pentru a Fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate”, care are drept obiectiv major facilitarea integrării pe piața muncii a persoanelor defavorizate din 10 localități țintă ale r. Ungheni.

În ziua de 7 decembrie 2022 AEC a realizat o activitate de înmânare a asistenței tehnice, alcătuită din instrumente și ustensile către beneficiarii finali. Evenimentul s-a produs în incinta  AO „Casa Antreprenoriatului Ungheni” (mun. Ungheni, str. Barbu Lăutaru 26).

Activitatea a fost precedată de un șir de alte activități cum ar fi: a)un seminar de trei zile în domeniul lansării de activități generatoare de venit; b) consultanță în elaborarea Planurilor de activități generatoare de venit; c) organizarea unui Concurs public pentru achiziționarea de utilaj, reieșind din Planurile de activități generatoare de venit; d) selectarea ofertantului de către o Comisie de evaluare și selectare, și nemijlocit achiziționarea articolelor de asistență tehnică.

În cadrul Ceremoniei de înmânare a instrumentelor și ustensilelor, parte a asistenței tehnice, Dl Alexandru Pelivan, manager Program EU4Moldova: Regiuni cheie, prezent la eveniment a ținut să menționeze, că acest proiect este doar o mică parte din ceea ce și-a propus Programul să realizeze în regiunea Ungheni și că acest proiect se înccadrează în obiectivul Programului de a susține dezvoltarea socio-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunea Ungheni pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Dl Alexandru Pelivan a mai menționat că această asistență tehnică este un mic start pentru a iniția o afacere și a chemat participanții prezenți să aplice și la alte programe de susținere a business-ului mic, care urmează să demareze.

Constantin Stratulat, președinte AEC, a apreciat mult prezența participanților și a mulțumit Programului UE4Moldova: Regiuni cheie pentru susținerea Proiectului, menționând că acesta prin obiectivul său a nimerit în țintă, oferind oportunități de integrare pe piața muncii pentru mulți locuitori ai raionului Ungheni.

“Sunt profund mișcată de faptul că voi putea avea o afacere proprie, să pot rămâne acasă și să fiu alături de familie. Multumesc mult programului EU4Moldova și Uniunii Europene pentru susținere!”, a menționat beneficiara programului Diana Visan din s. Cetireni, Ungheni.

„Niciodată nu am crezut că voi putea accesa cursuri de instruire pentru inițierea unei afaceri! Și iată aceasta s-a întâmplat! Am fost susținută și asta m-a făcut să cred în forțele mele! Am reușit, dar nu mă opresc aici!”, și-a exprimat satisfacția Marina Iacovici, din s. Vulpești, com Mănoilești, Ungheni.

„Aceste persoane, care vor iniția mici activități generatoare de venit, vor servi ca un bun exemplu și pentru alte persoane din s. Chirileni, care ar putea să beneficieze de o susținere din partea Programului și să se integreze profesional. Personal, ca primar, am doar de câștigat și să mă

bucur de reușietele consătenilor mei! Cu cât oamenii vor trăi mai bine, cu atât localitatea noastră va fi mai bogată!”, este de părere Iurie Stoica, primarul s. Chirileni, r. Ungheni.

Proiectul este implementat în perioada 15 decembrie 2021 – 31 martie 2023.

La Ceremonia de înmânare a asistenței tehnice au participat reprezentanți din partea finanțatorilor – Uniunea Europeană și PNUD Moldova, Programul EU4Moldova: Regiuni cheie, parteneri ai Proiectului, beneficiari în număr de 14 persoane și reprezentanți ai autorităților publice locale din localitățile țintă ale Proiectului, reprezentanți AEC

Proiectul "O Șansă pentru a Fi. Integrarea pe piața muncii a persoanelor defavorizate" este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului "EU4Moldova: regiuni cheie" (2019-2024). Programul susține dezvoltarea socio-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Bugetul Programului este de 23 mililoane euro și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).