Tineri și tinere din diverse raioane s-au implicat în organizarea activităților comunitare



Tinerii și tinerele implicați în cadrul proiectului “Laboratoare de cetățenie activă – suport pentru participarea tinerilor”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) au realizat o serie de activități comunitare, prin care și-au propus să contribuie la soluționarea problemelor tinerilor din comunitățile lor și să sporească gradul de implicare, demonstrare a cetățeniei active și voluntariatului la nivel local.

60 de tineri și tinere au organizat activități în 6 raioane (nord: Drochia, Bălți; centru: Hâncești, Strășeni și sud: Căușeni, Ceadîr-Lunga) care au avut un caracter variat, începând cu campanii de informare, sensibilizare, advocacy, dezvoltare personală, cât și implicare directă împreună cu locuitorii la conștientizarea și importanța unor probleme comunitare.

poza1postat

Printre activitățile comunitare concrete se regăsește un seminar pentru tineri privind alegerea profesiei, instruire la subiectul studierii diferitor aplicații digitale utile pentru ore online sau efectuarea temelor de acasă, activitate instructiv practică privind acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi a protecţiei personale în diferite circumstanţe, crearea unui club al jocurilor intelectuale şi de societate în cadrul Laboratorului de cetățenie activă Bălți, campanie de informare "Fii implicat și protejează-ți mediul înconjurător”, dezbateri publice la subiectul "Egalitate de gen”, serate de film în aer liber și altele.

În Hâncești una din activitățile desfășurate dedicate tinerilor a fost o dezbatere publică. "Întrucât femeile din Moldova, încă se confruntă cu discriminarea pe baza de gen, activitățile pentru tineri/e referitoare la egalitate între bărbați și femei sunt binevenite. Tinerii au avut posibilitatea să discearnă fundamental această noțiune și să spargă toate stereotipurile formate în societatea noastră cu privire la locul femeii atât în casa cât și în societate", ne-a spus Ion Croitoru, mentorul echipei de tineri și liderul Laboratorului de cetățenie active Hâncești.

În Strășeni, Veronica Sîrbu, lidera Laboratului de cetățenie activă Sireți, a menționat că se simte lipsa activităților pentru tineri și activități pentru a se cunoaște mai bine și socializa tinerii pe teme comune. Din acest motiv au fost organizate activități precum o seară de film în aer liber, la care tinerii prin vot au ales genul și filmul dorit de ei. După vizionarea filmului au avut loc discuții prin care fiecare tânăr/ă și-a expus parerea și impresia despre filmul vizionat.

Proiectul are scopul de a spori nivelul de implicare a tinerilor în soluționarea problemelor comunității locale și dezvoltarea activismului civic în rândul tinerilor la nivel local prin organizarea laboratoarelor de cetățenie activă, capacitarea abilităților tinerilor în domeniul cetățeniei active și voluntariatului, consolidarea dialogului cu administrația publică și încurajarea inițiativelor comunitare în 6 raioane ale țării. Activitățile au fost desfășurate în cadrul proiectului „Laboratoare de cetățenie activă – suport pentru participarea tinerilor”, implementat de CDEC în cadrul Programului de Granturi 2022 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.